Złote mleko – 7 właściwości, za które je pokochasz!
Tradycyjny indyjski napój, który wzmacnia odporność, poprawia nastrój, korzystnie wpływa na wiele funkcji organizmu, a potencjalnie również wspiera profilaktykę chorób. O czym mowa? Bohaterem dzisiejszego artykułu jest złote mleko, czyli najprościej mówiąc: mieszanka przypraw korzennych z wegańskim mlekiem. Podpowiadam, jak je przygotować, kiedy warto po nie sięgać oraz skąd biorą się prozdrowotne właściwości tego napoju — a jest ich niemało!
Złote mleko: ajurweda a czasy współczesne
Historia złotego mleka ma swój początek w Indiach, gdzie zauważono korzystny wpływ kurkumy na zdrowie (a to właśnie kurkuma jest jednym z najważniejszych składników mikstury). W starożytnych Indiach kurkumę wykorzystywano w łagodzeniu bólu menstruacyjnego, chorób układu pokarmowego i oddechowego. Złote mleko chętnie przygotowujemy również dziś — zwłaszcza jesienią i zimą. Mieszanka przypraw nadaje miksturze pięknej barwy, a dzięki dodatkowi miodu (lub wegańskiego słodzidła), wanilii i cynamonu, napój jest smaczny i wspaniale rozgrzewający.
Złociste latte zyskało ostatnio na popularności. Sięga po nie Anna Lewandowska czy Agnieszka Maciąg — i coraz większa grupa miłośników zdrowego stylu życia. Całe to zamieszanie ma swoje przyczyny — badania naukowe dowodzą, że picie złotego mleka niesie szereg korzyści dla organizmu, a najnowsze eksperymenty sugerują kolejne potencjalne właściwości prozdrowotne.
Kiedy sięgnąć po złote mleko? Kilka słów o właściwościach napoju
Nie sposób jednym tchem wymienić wszystkich korzyści płynących z mniej lub bardziej regularnego spożywania złotego mleka. Napój ten wspomaga organizm lokalnie, na przykład w walce z objawami infekcji, jak i ogólnie — jeśli na stałe zostanie włączony do diety. Oto podsumowanie najważniejszych właściwości złotego mleka, o których mówią publikacje naukowe.
-
Łagodzenie stanów zapalnych
Kurkuma, cynamon i imbir wykazują działanie przeciwzapalne — a więc złote mleko można pić w celu złagodzenia stanów zapalnych lub profilaktycznie. Po konsultacji z lekarzem złote mleko mogą włączyć do regularnej diety osoby zmagające się z chorobami serca, nowotworem, artretyzmem, chorobą Alzheimera, a także z problemami z prawidłowym metabolizmem. Kurkumina wykazuje działanie terapeutyczne również w szeregu innych schorzeń, w których rozwijają się stany zapalne. Warto tu wspomnieć o obiecującym badaniu przeprowadzonym na pacjentach, którzy przyjmowali 500 mg kurkuminy. Okazało się to równie skuteczną dawką co 50 mg leku na zapalenie stawów. Złote mleko może więc być znakomitym uzupełnieniem terapii.
-
Zapobieganie uszkodzeniom komórek
Włączenie kurkumy do diety — na przykład w postaci pysznego złotego mleka — pomaga w zapobieganiu uszkodzeń komórek ciała. Dlaczego to ważne? Przeciwutleniacze, bo do tej właśnie grupy można zaliczyć obecną w przyprawie kurkuminę, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób (zarówno w obrębie układu nerwowego, jak i przewodu pokarmowego czy wydalniczego i rozrodczego).
-
Poprawa nastroju
Badacze poszukiwali związków między poprawą nastroju u osób z zaburzeniami depresyjnymi a regularnym przyjmowaniem suplementów diety z kurkuminą. Zaobserwowano, że najlepsze efekty przynosi zażywanie leków antydepresyjnych, jak i kurkuminy. Warto jednak dodać, że na ostateczne wyniki w tym obszarze musimy jeszcze zaczekać — różnice między grupami badanych pacjentów były zbyt małe, by jednoznacznie rozstrzygnąć o pozytywnym działaniu kurkumy w tym obszarze.
-
Obniżenie poziomu cukru we krwi
Za to, jeśli chodzi o wsparcie w leczeniu cukrzycy, złote mleko może przynieść ogromne korzyści — tym razem chodzi o obecność imbiru. W badaniu z 2017 roku wzięło udział 50 uczestników chorujących na cukrzycę typu 2. Naukowcy dowiedli w nim, że po 10 tygodniach spożywania 2000 mg imbiru dziennie, poziom cukru na czczo znacząco się obniżył (w porównaniu do osób, które w tym czasie otrzymywały placebo). Imbir może być więc dodany w odpowiedniej ilości do złotego mleka. W wersji dla osób z cukrzycą nie dodajemy słodzika (w postaci miodu czy syropu klonowego) oraz wybieramy po naturalny napój roślinny bez dodatku cukru.
-
Wzmocnienie odporności i łagodzenie objawów infekcji
Imbir i cynamon to przyprawy, które od lat kojarzone są jako domowe środki na przeziębienie. Kurkuma ma potwierdzone badaniami działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe — a to sprzyja szybszej kuracji. Złote mleko również dobrze rozgrzewa, dlatego jest świetnym wyborem w przypadku przeziębienia! Pozwala poczuć się lepiej i szybciej uporać się z infekcją.
-
Kości
Dlaczego przepis na złote mleko zawiera mleczko roślinne? Oprócz walorów smakowych i kwestii etycznych odpowiednio dobrane napoje roślinne będą korzystnie wpływać na zdrowie kości. Producenci wzbogacają składy wegańskich mlek o witaminę D i wapń — czyli duet, który dba o nasz szkielet. Witamina D umożliwia wchłanianie wapnia z pożywienia, wapń za to jest głównym budulcem kości.
-
Wspomaganie trawienia
Badania nad złotym mlekiem trwają — i pojawiają się kolejne publikacje naukowe sugerujące więcej korzyści. Pierwsze wyniki wskazują na to, że złote mleko może wspierać funkcje mózgu oraz poprawiać pamięć, a także zapobiegać rozwojowi chorób serca. Istnieją wyniki sugerujące, że złote mleko odgrywa rolę w profilaktyce nowotworów. Warto mieć jednak na uwadze, że aby z całą pewnością potwierdzić te właściwości, konieczne są zaawansowane badania.
Przepis na złote mleko z kurkumą — wege, szybki i prosty!
Zastanawiasz się, gdzie kupić złote mleko? Już nie musisz! Własnoręczne przyrządzenie trwa zaledwie 5 minut i możesz od razu zrobić większą ilość, a później przechowywać w lodówce. Przepis opiera się na mleku roślinnym i przyprawach korzennych, jednak w klasycznej wersji dodajemy również miód. Możesz zastąpić ten składnik syropem klonowym lub daktylowym, by uzyskać napój wegański. Przejdźmy do przygotowania: oto szybki i bardzo prosty przepis na złote mleko.
Składniki
- Pół szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka startego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku (możesz też sięgnąć po aromatyczny syrop imbirowy)
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- opcjonalnie: ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie
Do rondelka wlej mleko roślinne i wstaw na średni palnik. Wymieszaj z przyprawami i zagotuj miksturę. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut (do momentu, aż mieszanka zacznie pachnieć). Podawaj na ciepło po odcedzeniu przez drobne sitko.
Przechowywanie
Złote mleko może być przechowywane w lodówce do 5 dni.
Złote mleko — jak stosować i na co uważać?
Złote mleko opiera się w największej mierze na kurkumie, która ma ugruntowaną historię bezpieczeństwa. Potwierdzają to raporty organizacji zajmujących się zdrowiem i bezpieczeństwem żywienia z Europy i świata. Zbyt duża ilość tego składnika może doprowadzić do skutków ubocznych w postaci kłopotów gastrycznych lub bólu głowy. Przedawkowanie kurkuminy to jednak nie taka prosta sprawa: za bezpieczną dawkę uznaje się 4000-8000 mg kurkuminy dziennie. 1 łyżeczka, jaką zgodnie z przepisem dodajemy do napoju, to ok. 5000 mg kurkumy. Co ważne: zawartość kurkuminy w kurkumie wynosi zaledwie 2—6%. Wobec tego raczej nie musimy się martwić o skutki uboczne. Złotego mleka nie należy spożywać w przypadku uczulenia lub nadwrażliwości na któryś ze składników.