superfoods-lista-nasiona-chia-kakao-miechunka-pylek-pszczeli-jagody-goji-na-bialych-duzych-lyzkach-jasne-biale-tlo

Superfoods

Superfoods  – superżywność jest definiowana jako żywność, która jest bogata w związki (takie jak przeciwutleniacze, błonnik lub kwasy tłuszczowe) uważane za korzystne dla zdrowia. Z naukowego punktu widzenia nie ma jednak oficjalnej definicji pożywienia, poza stwierdzeniem, że jest to żywność, która oferuje wysoki poziom pożądanych składników odżywczych, związanych z promowaniem osobistego zdrowia i dobrego samopoczucia lub zapobieganiem chorobom i chorobom.

Skąd w ogóle wziął się termin superfood?

Być może nie jest zaskoczeniem, że termin ten miał niewiele wspólnego z jakimkolwiek formalnym badaniem naukowym lub żywieniowym. Takim terminem umownie określane są wybrane produkty. Nie jest to oczywiście przypadkowy wybór – miano superfoods mają te składniki diety, które są szczególnie bogate w wartości odżywcze. I dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Wystarczy niewielkie, ale regularne spożywanie tych produktów, aby kompleksowo odżywić organizm i poprawić jego funkcjonowanie. Szczególnie istotny jest wysoki potencjał antyoksydacyjny superfoods. Co to oznacza? Nasz organizm każdego dnia bombardowany jest przez wolne rodnik – bardzo aktywne cząsteczki, które sieją w organizmie prawdziwe spustoszenie. Mogą uszkadzać białka, lipidy DNA, osłabiać struktury komórkowe, sprzyjać powstawaniu nowotworów. Przeciwdziałać temu można w jeden sposób – dostarczając organizmowi antyoksydanty, czyli związki mogące skutecznie neutralizować wolne rodniki.

jagody-goji-migdaly-chia-spirulina-kakao-w-miseczkach-pol-awokado-napis-superfood-na-tabliczce

Superfoods – doskonałe źródło antyoksydantów

Nasza codzienna dieta powinna dostarczać jak najwięcej antyoksydantów – a superfoods są ich doskonałym źródłem. Nie ulegajmy modzie na suplementy diety – połknięcie magicznej tabletki nie zastąpi odpowiednio skomponowana dieta. Po pierwsze – takie naturalne antyoksydanty i inne związki są znacznie lepiej przyswajalne niż ich syntetyczne odpowiedniki. A po drugie – żaden suplement nie zapewni zjawiska synergii, czyli wzajemnego współdziałania wielu związków, występujących naturalnie razem w określonym produkcie. Najsilniej działające antyoksydanty to przede wszystkim polifenole, w tym katechiny. Naturalne źródła tych przeciwutleniaczy to przede wszystkim warzywa, owoce, tłoczone na zimno oleje roślinne.

Superfoods lista

Jakie są najbardziej obiecujące superfood? Na wysokiej pozycji znalazły się zarówno produkty nieco egzotyczne, jak i te rodzime. Ma pewno wymienić warto dary natury pochodzące od pszczół – miód, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis. Każdy z tych produktów zawiera unikatowy zestaw związków odżywczych, wzbogacające dietę w antyoksydanty, liczne składniki mineralne i witaminy czy enzymy.

jagody-goji-miechunka-morwa-chia-spirulina-w-bialych-miseczkach-i-na-bialych-lyzkach

  • Pyłek kwiatowy

    To bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie otrzymaliśmy od natury. Już dawno pyłek kwiatowy przestały być traktowany jako jeden z elementów medycyny ludowej – dziś unikatowe właściwości pyłku kwiatowego potwierdzone zostały badaniami naukowymi. Ogromne zainteresowanie wzbudził pyłek kwiatowy w latach 50 – 80 – tych ubiegłego stulecia, gdy stał się obiektem licznych analiz naukowych, a także testów na zwierzętach i oceny wpływu pyłku kwiatowego na zdrowie człowieka. Wyniki badań naukowych dostarczyły ogromnej wiedzy dotyczącej korzystnego wpływu pyłku kwiatowego przewód pokarmowy (żołądka, jelit, wątroby), układ nerwowy i zdrowie psychiczne, układ sercowo – naczyniowy. Pyłek kwiatowy znajduje ponadto zastosowanie w terapii alergii, stanów zapalnych, osłabienia odporności, dolegliwości kobiecych, zaburzeń seksualnych  a nawet nowotworów. Stosowanie pyłku kwiatowego w przebiegu różnorodnych schorzeń może przyczynić się do obniżenia dawek leków, a nawet całkowitej rezygnacji z tradycyjnej farmakoterapii (która obciążona jest licznymi efektami ubocznymi). Pyłek kwiatowy może być także zażywany profilaktycznie, w celu zapobiegania rozwojowi licznych schorzeń. Wysokiej skuteczności terapii z wykorzystaniem pyłku kwiatowego towarzyszy bezpieczeństwo stosowania tego produktu pszczelego – nie ma obaw o wystąpienie jakichkolwiek działań niepożądanych.

pylek-pszczeli-w-kolorowej-filizance-w-szklanych-butelkach-na-kolorowej-ceramicznej-figurce-w-ksztalcie-imbryczka-na-niebiesko-zlotym-tle

  • Kurkuma

To bez wątpienia jedna z najzdrowszych roślin na świecie – dlatego tej przyprawy nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Jako bardzo bogate źródło antyoksydantów, kurkuma doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu i łagodzi infekcje, spowalnia procesy starzenia, ma działanie rozgrzewające. Sproszkowana kurkuma może być dodawana do wielu dań, wzbogacając smak potraw i ich wartości odżywcze. Ciekawym pomysłem na jej wykorzystanie jest przygotowanie tzw. Złotego mleka, czyli mleka roślinnego, np. migdałowego czy kokosowego z dodatkiem kurkumy, imbiru i cynamonu.

  • Miechunka

Stosunkowo mało znanym owocem jest pochodząca z Ameryki Południowej miechunka jadalna. Zawiera mnóstwo witaminy C, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Jako doskonałe źródło witamin z grupy B, owoc ten świetnie wspomaga pracę układu nerwowego, a zawartość fosforu i wapnia przekłada się na wzmocnienie kości i zębów.

  • Jagoda kamczacka

Kolejne doskonałe źródło antyoksydantów to sok z jagody kamczackiej. Zawiera mnóstwo związków fenolowych, które są niezwykle skuteczne w neutralizowaniu wolnych rodników. Ponadto dostarcza witamin z grupy B, witaminy A i C, a także liczne składniki mineralne czy kwasy organiczne.

  • Miód

Jednym z najzdrowszych miodów jest bez wątpienia miód gryczany. Jest on znany przede wszystkim z wysokiej zawartości żelaza, dlatego może być stosowany przez osoby cierpiące na anemię. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych dzięki zawartości rutyny i witaminy C. Wspomaga naturalną odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, łagodzi stany zapalne i wspomaga regenerację.

  • Zielona herbata – sencha

Sencha to idealna opcja dla tych, którzy poszukują smacznego i zdrowego napoju. Ta zielona herbata jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, zawiera pełną gamę składników mineralnych i witamin, w tym witaminy z grupy B, A, E i K, żelazo, fluor, potas, cynk i wapń. Sencha ma łagodny smak, zatem chętnie piją ja nawet dzieci.

spirulina-chlorella-kurkuma-sproszkowane-jagody-w-bialycm-miseczkach-drewniana-deska-z-borowkami-orzechami-miechunka-pestkami-dyni-drewniana-lyzka-z-czarnuszka-owoc-granatu-na-drewnianym-tle-superfoods

  • Zielona herbata – matcha

Miłośnicy zielonej herbaty na pewno nie przejdą obojętnie także obok innej jej odmiany. To matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, z której przyrządzić można pyszny napój, stanowiący prawdziwą bombę antyoksydacyjną. Uznaje się, że matcha jest 10 razy bardziej odżywcza niż tradycyjna zielona herbata. Dlatego warto codziennie sięgać po ten napar.

  • Biała herbata

Jeśli nie przepadasz za charakterystycznym, lekko cierpkim smakiem zielonej herbaty, możesz sięgnąć po białą herbatę. Poza łagodniejszym, bardziej neutralnym smakiem, napar ten cechuje się wysoką zawartością flawonoidów. Idealnie sprawdza się u osób aktywnych fizycznie czy umysłowo, cierpiących na insulinooporność czy cukrzycę, chorujących na serce.

  • Jagody goji

Jagody goji uważane są za najzdrowsze owoce świata. Nie bez powodu – zawierają aż 18 aminokwasów, witaminy z grupy B i C, minerały: mnóstwo  żelaza, wapń, cynk czy magnez. To także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, a także polifenoli, czyli niezwykle silnych antyutleniaczy. Dzięki tak bogatemu składowi jagody goji wykazują działanie przeciwzapalne i wspomagające odporność, hamujące procesy starzenia oraz wzmacniają wzrok. Bardzo korzystnie wpływają na sprawność intelektualną i fizyczną, są zatem doskonałe zarówno dla uczących się dzieci i studentów, jak i dla sportowców. Jagody goji zapobiegają nadmiernemu krzepnięciu krwi i zapewniają doskonałe samopoczucie oraz zdrowy sen. Suszone, niesiarkowane owoce goji stanowią nieprzetworzony, pełnowartościowy produkt, który idealnie sprawdzi się jako przekąska czy dodatek do wielu dań.

lista-superfoods-pestki-dyni-miechunka-spirulina-quinoa-morwa-chia-matcha-jagody-goji-acai-kurkuma-borowki-orzechy-nerkowca-w-bialych-miseczkach-na-ciemnym-tle-napis-superfoods

Polskie superfoods

Wśród całej listy superfoods myślę, że na szczególną uwagę zasługuje nasz rodzimy pyłek kwiatowy. Ma on wiele unikatowych właściwości. Jedną z nich jest niezwykle wysoka biodostępność składników odżywczych. Dzięki temu tak cenne związki jak sterole, witaminy i składniki mineralne, fosfolipidy czy aminokwasy są w wysokim stopniu wchłaniane z przewodu pokarmowego, a następnie wykorzystywane są przez komórki ciała. W przypadku pyłku kwiatowego mówimy o biodostępności rzędu nawet 99% – a to wpływa bezpośrednio na ogromną skuteczność preparatu.

Druga cenna właściwość pyłku kwiatowego to wyjątkowy sposób oddziaływania na organizm. Pyłek kwiatowy to prawdziwa skarbnica związków odżywczych. Jedne z nich występują w znacznych ilościach, generując jakościowe i ilościowe zmiany w funkcjonowaniu komórek, narządów i układów. Inne związki odżywcze występują w stężeniach minimalnych – i te odpowiadają za homeopatyczne działanie pyłku kwiatowego.

Z kolei właściwość trzecia dotyczy fizjologicznej ambiwalentności pyłku kwiatowego. Oznacza to, że zawarte w pyłku związki aktywne biologicznie mają możliwość przywrócenia stanu homeostazy, czyli równowagi. Pyłek kwiatowy – w zależności od aktualnego stanu zdrowia organizmu – może działać pobudzająco lub hamująco, modulując czynność narządów. Regularne stosowanie pyłku kwiatowego prowadzi zatem do kompleksowej poprawy funkcjonowania całego organizmu, nie naruszając równowagi organizmu i aktywując naturalne mechanizmy obronne.

Źródła:

Właściwości odżywcze wybranych ekstraktów z superżywności i ich potencjalne korzyści zdrowotne

Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.): Badanie pożywienia z rdzennych kultur andyjskich z potencjałem zmniejszania markerów ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD)

pylek-pszczeli-w-kolorowej-filizance-w-szklanych-butelkach-na-kolorowej-ceramicznej-figurce-w-ksztalcie-imbryczka-na-niebiesko-zlotym-tle

Pyłek pszczeli – zdrowotny skarb prosto z natury

Stres, zmęczenie, senność, obniżony nastrój? Chcesz odzyskać energię i spokój psychiczny? W takim razie pyłek kwiatowy jest dla Ciebie. Pyłek pszczeli to prawdziwy i naturalny suplement bogaty w witaminy, minerały i niezbędne aminokwasy. Działa antyoksydacyjnie, stymuluje układ immunologiczny, obniża poziom złego cholesterolu. Lista jego właściwości leczniczych i terapeutycznych jest bardzo długa. Wnioski naukowców, którzy przeprowadzili analizy i dokładne badania pyłku wykazały, że pyłek jest doskonałym naturalnym produktem, który wzmacnia i poprawia ogólny stan organizmu. Posiada niezrównane właściwości, nie występujące w żadnym innym pożywieniu dostępnym w przyrodzie.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek to substancja wytwarzana z drobnych ziarenek znajdujących się na pylnikach kwiatów. Jako dziecko na pewno dotknąłeś jego aksamitnej środkowej części, która jest lepka i pozostawia ślad na dłoniach. Tę właśnie substancję zbierają pszczoły. Zebrany z kwiatów pyłek pszczoły mieszają ze swoją śliną i nektarem. Następnie transportują go do ula, gdzie służy on do karmienia larw i produkcji mleczka pszczelego. Dla pszczół pyłek jest bardzo ważny, ponieważ zaspokaja ich bieżące potrzeby pokarmowe. To dla nich główne źródło białka. Wielkość pyłku, jego kształt, kolor i skład różnią się między sobą. Wszystko zależy od obszaru geograficznego odwiedzanego przez pszczoły i pory roku, w których został zebrany.

pylek-wielokwiatowy-w-ceramicznej-miseczce-drewniane-czerwone-serduszka-na-jasnobrazowym-tle

Skład pyłku pszczelego

Pszczeli pyłek kwiatowy (obnóże pszczele) jest cennym produktem bogatym w liczne związki chemiczne i minerały. Często nazywany jest cudowną odżywką, gdyż zawiera wiele ważnych dla życia i zdrowia człowieka substancji. Jego podstawowymi składnikami są węglowodany, błonnik, białko oraz lipidy, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze, występujące w różnych proporcjach. Pyłek pszczeli szczyci się naprawdę imponującym profilem żywieniowym. Zawiera ponad 250 substancji biologicznie czynnych.

Jednak zawartość odżywcza pyłku zależy od tego z jakich roślin został zebrany i o jakiej porze roku. Pyłek pszczeli zebrany wiosną ma znacznie inny skład aminokwasów niż pyłek zebrany latem. 100 gramów zapewnia ok. 285 kcal. Zawartość tłuszczu jest zmienna, ponieważ zależy od rodzaju rośliny i waha się od 1 do 13 %. Zawarte w pyłku nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo cenne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. W pyłku znajdziemy również fitosterole, enzymy i przeciwutleniacze. Ta szczególna kompozycja czyni z niego wyjątkowy produkt, wspierający zdrowie na wielu różnych płaszczyznach. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom.

pylek-pszczeli-w-szklanych-butelkach-drewniana-lyzka-do-miodu-kubek-z-pszczolka

Jakie są korzyści z jedzenia pyłku pszczelego?

Zawartość witamin w pyłku kwiatowym jest bardzo wysoka. Już jedna jego łyżka jest w stanie pokryć codzienne zapotrzebowanie na niektóre witaminy. Jedynymi nieobecnymi witaminami są: witamina F i B4. Kompletność i złożoność jego składników, wraz z popularną tradycją medyczną sprawiają, że pyłek jest użytecznym uzupełnieniem diety w leczeniu i zapobieganiu wielu schorzeń. Możemy do nich zaliczyć m.in: miażdżycę, niedokrwistość, kruchość naczyń włosowatych, depresję, cukrzycę, czy nawet redukcję masy ciała przy nadwadze i otyłości. Stosowanie pyłku jest również powszechne w sporcie, gdzie docenia się jego bogactwo minerałów, witamin i aminokwasów. Dla sportowców polecam batony energetyczne Bee Strong. To świetny sposób na uzupełnienie witamin i minerałów po intensywnym treningu.

  • Obniżenie cholesterolu

    Pyłek pszczeli może przyczynić się do obniżenia wysokiego cholesterolu. Dwa badania na zwierzętach, jedno opublikowane w czasopiśmie Nutrients  w 2017 r. i inne opublikowane w czasopiśmie Molecules  w 2018 r., wykazały, że pyłek pszczeli obniża poziom LDL i cholesterolu całkowitego.

  • Regeneracja wątroby

    Pyłek pszczeli pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniem. Może także pomóc w regeneracji uszkodzeń spowodowanych alkoholizmem i zażywaniem narkotyków. Polskie badania, przeprowadzone m.in. w Katedrze Chemii Farmaceutycznej w Sosnowcu czy na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach opublikowane w Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine  wykazały, że pyłek pszczeli wspomaga gojenie się komórek wątroby i chroni przed jej uszkodzeniem.

    pylek-wielokwiatowy-w-figurce-serca-drewniana-lyzka-do-miodu

  • Poprawa krążenia

    Zawarta w pyłku rutyna to substancja, której pochodne są stosowane w preparatach wzmacniających naczynia włosowate, zapobiegających żylakom i opuchnięciom. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia ich kondycję. Stosuje się ją w leczeniu miażdżycy, retinopatii cukrzycowej i zaburzeniach krążenia żylnego.

  • Pyłek kwiatowy stymuluje funkcje mózgu

    Dzięki złożoności składników odżywczych pyłek zwiększa koncentrację i pamięć. Dlatego sprawdza się w okresie intensywnej pracy intelektualnej.

  • Działanie antynowotworowe

    Silna aktywność antyoksydacyjna pyłku chroni przed szeregiem schorzeń, od chorób serca po raka i zaburzenia poznawcze. Wynika to z wysokiej obecności karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy) i fenoli.

  • Wspomaganie odporności i witalności, poprawa samopoczucia

    Pyłek kwiatowy wspiera naturalną odporność organizmu. Wspomaga wigor i witalność, przyczynia się również do dobrego samopoczucia. Działanie to potwierdzają badania przeprowadzone na grupie alpinistów. Przez 2 tygodnie zażywali oni po 35 gram pyłku dziennie. Poziom limfocytów we krwi alpinistów po zakończeniu doświadczenia był o 55% wyższy niż przed. Podawanie pyłku spowodowało w tak krótkim czasie wyraźny wzrost odporności immunologicznej.

    zdrowo-tutaj-pylek-pszczeli-zdrowotny-skarb-prosto-z-natury-pylek-w-kolorowej-misce-drewniana-lyzka-do-miodu-szklane-butelki-z-pylkiem

  • Długowieczność

    W niektórych badaniach przeprowadzonych na zwierzętach pyłek pszczeli wydłużał żywotność zwierząt doświadczalnych.

  • Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe

    Jest ono zasługą wysokiej zawartości flawonoidów. To wyjątkowe związki bioaktywne, które nadają roślinom barwę i pełnią w nich wiele innych istotnych funkcji. Mają właściwości antyutleniające, detoksykujące, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Flawonoidy to podstawa zdrowej diety.

Gdzie kupić pyłek pszczeli?

Przede wszystkim u sprawdzonego dostawcy/pszczelarza. Oczywiście taki, który pochodzi z terenów nieskażonych. Najlepiej z pasiek usytuowanych w odległych miejscach od dużych aglomeracji miejskich, gdzie istnieje bogata różnorodność dzikich kwiatów dla pszczół. Ważne też by nie był on poddawany obróbce termicznej ponieważ pozbawia ona pyłek naturalnych enzymów i witamin! Najważniejsze – i o tym pamiętajmy. Mądre pszczoły magazynują pyłek na cięższe czasy niedostatku w przyrodzie dlatego ważne jest by był on pozyskiwany w sposób zrównoważony.

Jak jeść pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy najlepiej dokładnie przeżuć lub zmielić przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności. Ja zalewam łyżkę pyłku zimną wodą i zostawiam na noc. Wypijam rano, na czczo żeby zmaksymalizować przyswajalność wszystkich zawartych w nim związków. Możesz również wymieszać go z innymi potrawami, takimi jak musli, jogurt lub zrobić z nim koktajle. Zwykle ma gorzki smak, chociaż osoby, które przyjmują go regularnie przyzwyczają się do tego. Pyłek pszczeli sprzedawany jest w postaci naturalnych granulek, które można odmierzyć i pobrać łyżeczką.

pylek-pszczeli-w-miseczce-w-tle-napis-zdrowo-tutaj

Ciekawostka

Według National Institutes of Health nie ma wystarczających informacji naukowych, aby określić odpowiedni zakres dawek pyłku pszczelego. Niektóre źródła zalecają by stosować go przez okres 1-3 miesięcy, dwa razy do roku.

Potencjalne ryzyko związane ze stosowaniem pyłku pszczelego:

  • Reakcja alergiczna: Jeśli jesteś uczulony na pyłek (zwłaszcza z mniszka lekarskiego czy ambrozji) to zachowaj szczególną ostrożność ponieważ może on powodować poważną reakcję alergiczną (pokrzywka, duszności, świąd skóry).
  • Interakcje z lekami rozrzedzającymi krwi: Pyłek pszczeli ma umiarkowaną interakcję z Warfaryną. Ta interakcja może zwiększyć ryzyko krwawienia, więc najlepiej porozmawiać z lekarzem o możliwości stosowania pyłku, jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki rozrzedzające krew.
  • Skurcze macicy: Pyłek pszczeli może mieć działanie pobudzające macicę, więc lepiej go unikać jeśli jesteś w ciąży. Jeśli karmisz piersią koniecznie omów kurację pyłkiem ze swoim lekarzem.
    zdrowy-deser-owoce-jaogurt-z-chia-i-pylkiem-pszczelim-w-szklanym-sloiczku-na-drewnianym-stole

Pyłek pszczeli – superfoods z kompleksowym zestawem wszystkiego, co Twój organizm potrzebuje.

Każdy granulat pyłku zawiera wszystkie elementy niezbędne do życia: białka, witaminy, aminokwasy, tłuszcze, węglowodany, enzymy, sole mineralne, obecne w różnych proporcjach. Ponieważ pszczoły zbierają pyłek z szerokiej gamy kwiatów, nie jest możliwe poznanie jego dokładnego składu chemicznego. Dane zawarte w tym artykule mają zatem charakter orientacyjny.
Właśnie ze względu na jego kompletność odżywczą, pyłek pszczeli jest stosowany jako suplement diety. Przeprowadzone badania dowiodły, że myszy i szczury karmione pyłkiem wykazały wyższą zawartość witaminy C i magnezu w grasicy, mięśniach serca i mięśniach szkieletowych. Warto też wspomnieć o aktywności detoksykującej pyłku w takich zjawiskach jak choroby zawodowe, zanieczyszczenie metalami ciężkimi, gazy przemysłowe i pyły oraz leki (np. preparaty przeciwreumatyczne i przeciwzapalne oraz antybiotyki). Te ostatnie „wyjaławiają organizm” z witamin i minerałów dlatego warto po antybiotykoterapii zafundować sobie kurację pyłkiem kwiatowym by uzupełnić wszystkie niedobory.

Źródła:

http://www.czytelniamedyczna.pl/2583,wlasciwosci-biologiczne-i-dzialanie-lecznicze-pylku-kwiatowego-zbieranego-przez.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377380/

 

wysportowana-mloda-kobieta-biegnie-po-plazy-przy-zachodzie-slonca

Naturalny superfood dla aktywnych? Postaw na pyłek pszczeli.

Szukasz naturalnych sposobów na uzupełnienie witamin i minerałów po aktywnym dniu? Potrzebny Ci zastrzyk energii po intensywnym wysiłku fizycznym? Zakładam, że nie chcesz pić napojów izotonicznych, które świecą jak tablica Mendelejewa. Szukasz czegoś naturalnego – superfood dla aktywnych. Bez chemii, bez konserwantów, bez sztucznych barwników. Żyjesz aktywnie dlatego chcesz też zdrowo się odżywiać. Sięgnij po wyjątkowy pszczeli dar – pyłek kwiatowy!

Nie będę Cię przekonywać, że regularne spożywanie pyłku kwiatowego zapewni Ci siłę Muhammada Ali, kondycję Michaela Jordana i szybkość Usaina Bolta. Po pierwsze, nie ma ten temat wystarczających dowodów naukowych. Po drugie – z pewnością żaden środek nie jest w stanie zagwarantować Ci sukcesu w sporcie. Nie ulega jednak wątpliwości, że odpowiednio zbilansowane żywienie jest bardzo ważne dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia. Dlatego chcę Ci pokazać, że pszczeli pyłek to bezpieczny i naturalny produkt odżywczy, dzięki któremu Twoja aktywność będzie efektywniejsza, a organizm lepiej do niej przygotowany. Pyłek pszczeli jest odpowiedni dla każdego kto lubi się ruszać.

Pyłek pszczeli – właściwości i skład na medal. Naturalny superfood dla aktywnych.

O tym, czym jest i co zawiera pyłek kwiatowy, pisałam tutaj:

Przypomnę tylko, że pyłek zawiera ponad 200 substancji, w tym:

  • białka (od 13,2 do 33,1 %), w tym aminokwasy (od 10,2 do 26,3 %),
  • cukry redukujące (o 21,4 do 41,6 %),
  • związki lipidowe (od 0,16 do 14,0 %),
  • witaminy (A, E, D, B1, B2, B6, C),
  • biopierwiastki (m.in. wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo),
  • kwasy nukleinowe,
  • NNKT (kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy),
  • związki fenolowe,
  • triterpenoidy.

mlody-wysportowany-mezczyzna-biega-w-tle-zachmurzone-niebo

Dla aktywnych cenną informacją jest wysoka zawartość białek, w tym najważniejszych  aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Godnym uwagi jest fakt, że w pyłku znajduje się ich mnóstwo. Aminokwasy obecne w pyłku spełniają szereg zadań w organizmie:

  • histydyna (5 mg na 1 g) – niezbędna do wzrostu, uczestniczy w produkcji hemoglobiny;
  • leucyna (16,1 mg na 1 g) i izoleucyna (10,5 mg na 1 g) – biorą udział w regeneracji mięśni i kości, zapobiegają rozpadowi białek pod wpływem aktywności fizycznej;
  • walina (12,1 mg na 1 g) – zwiększa wytrzymałość, buduje białka mięśniowe i dlatego zapobiega ich uszkodzeniom wskutek wysiłku fizycznego;
  • alanina (12,3 mg na 1 g) – bierze udział w metabolizmie, zaopatruje układ mięśniowy w energię;
  • kwas asparaginowy (22,8 mg na 1 g) – zapewnia odporność, uczestniczy w procesach metabolicznych, dostarcza energię do komórek;
  • kwas glutaminowy (23,7 mg na 1 g) – bierze udział w metabolizmie, zmniejsza uczucie zmęczenia;
  • cysteina (3,4 mg na 1 g) – usuwa toksyny i działa antyoksydacyjnie;
  • fenyloalanina (10 mg na 1 g) – poprawia samopoczucie i pamięć, zmniejsza uczucie głodu;
  • seryna (12,4 mg na 1 g) – wzmacnia układ odpornościowy;
  • treonina (10,1 mg na 1 g) – poprawia przemianę materii;
  • lizyna (10,7 mg na 1 g) – poprawia przyswajalność wapnia;
  • metionina (5,7 mg na 1 g) – poprawia samopoczucie, reguluje przemianę materii;
  • arginina (8 mg na 1 g) –odtruwa, dostarcza składniki odżywcze do mięśni;
  • tyrozyna (7,6 mg na 1 g) – zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia samopoczucie;
  • prolina (21,8 mg na 1 g) – wzmacnia mięsień sercowy;
  • glicyna (10,3 mg na 1 g) – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • tryptofan (2 mg na 1 g) – działa przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie.

Pyłek pszczeli – superfood dla aktywnych – jak może pomóc?

Według amerykańskiego profesora entomologii dr Rogera Morse’a pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem składników odżywczych. Korzystnie działa na organizm człowieka, jednak nie można upatrywać w nim cudownego eliksiru zapewniającego sukcesy sportowe. I ja się z tym zgadzam. Pyłek kwiatowy to łatwo przyswajalny superfood, który wspomaga regenerację organizmu po intensywnych ćwiczeniach.

Nie mam wątpliwości, że skład pyłku pszczelego powinien zainteresować osoby, które trenują amatorsko lub wyczynowo. Pyłek zawiera podstawowe aminokwasy wchodzące w skład białka, a przecież białko to budulec mięśni. Poza tym, dzięki znaczącemu udziałowi węglowodanów w składzie (głównie fruktozy i glukozy) pyłek kwiatowy dostarcza organizmowi energii niezbędnej podczas treningu. Ponadto pyłek pomaga uzupełniać witaminy i minerały, które zostały „wypocone” podczas treningu.

rowery-gory-piekny-pejzaz-sport

Natomiast dzięki związkom o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym i odtruwającym, pyłek pszczeli wzmacnia odporność i pomaga uniknąć zachorowania. Zdrowy sportowiec rzadziej opuszcza treningi, chętniej i bardziej efektywnie ćwiczy, no i nie traci czasu na powrót do pełnej sprawności po chorobie.

Wybierasz się na rajd w góry? Planujesz wypad na rower? A może intensywna sesja treningowa? Jeśli potrzebujesz naturalnego zastrzyku energii lub uzupełnienia witamin i minerałów po solidnej dawce ruchu to warto zaopatrzyć się w naturalne batony z pyłkiem pszczelim lub pyłkiem pszczelim i pierzgą. Będziesz urzeczony ich w 100% naturalnym składem. Sprawdź koniecznie!

bee-strong-baton-energetyczny-z-pylkiem-pszczelim-daktylami-slonecznikiem-35-g

Miody Bieszczadzkie

Bee Strong baton energetyczny

z pyłkiem pszczelim - 35 g

6.99zł

Ponadto pyłek zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym, które zapobiegają nadmiernej produkcji wolnych rodników wskutek intensywnej aktywności fizycznej. Nie bez znaczenia dla sportowców jest również fakt, że pyłek pszczeli ma dobroczynny wpływ na samopoczucie, które może ulec pogorszeniu wskutek zbyt wyczerpujących treningów.

Pyłek pszczeli a regeneracja i kondycja fizyczna

Badania przeprowadzone na biegaczach długodystansowych nie wykazały by pyłek kwiatowy poprawiał wydolność organizmu. Jednak projekt badawczy przeprowadzony w 1977 roku wykazał coś zupełnie odwrotnego. Dawka 10 g pyłku pszczelego dziennie miała zwiększać wydolność i stężenie hemoglobiny wśród członków litewskiej drużyny lekkoatletycznej. Do podobnych wniosków doprowadziły badania nad zawodnikami piłki ręcznej i koszykówki.

Hemoglobina odpowiada za transport tlenu do komórek, w tym m.in. do mięśni. Podczas wysiłku fizycznego zapotrzebowanie komórek na tlen wzrasta, dlatego sportowcy muszą kontrolować poziom żelaza, które jest podstawowym składnikiem hemoglobiny. W dodatku podczas intensywnych ćwiczeń można łatwo „wypocić” żelazo, wskutek czego organizm po treningu może być słabo dotleniony. Dlatego pyłek pszczeli, jak potencjalny czynnik podwyższający poziom hemoglobiny, może mieć duże znaczenie w diecie osób aktywnych.

ikonografika-ilustrujaca-zalety-pylku-pszczelego-dla-osob-aktywnych-zdjecie-czerwonych-sprzetow-sportowych-skakanki-hantli-gwizdka-i-bidonu-na-zoltym-tle-pylek-kwiatowy-i-pszczoly-w-tle

Większą dawkę pyłku, bo aż 50 g dziennie, przyjmowali rosyjscy żołnierze odbywający szkolenie wojskowe w 1988 roku. W trakcie eksperymentu kontrolowano m.in. wagę, puls, spirometrię, wydolność i stan psychiczny żołnierzy. Zaobserwowano, że dieta z pyłkiem pszczelim przyczyniła się do szybkiej regeneracji organizmu oraz dobrej kondycji psychofizycznej.

Pyłek pszczeli jako superfood dla aktywnych – co mówią badania?

Niestety nie ma zbyt wielu badań dotyczących wpływu pyłku kwiatowego na aktywność fizyczną. Zaobserwowano jednak, że dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu pyłek ma korzystny wpływ na mitochondria. Mitochondria to organelle odpowiedzialne za produkcję energii w komórkach. To cenna informacja dla osób trenujących, ponieważ intensywna aktywność fizyczna wzmaga produkcję szkodliwych wolnych rodników (tzw. stres oksydacyjny). Stąd w diecie sportowców nie powinno zabraknąć produktów o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak pyłek pszczeli.

Nieco mniej entuzjastyczne wnioski można wysnuć na podstawie badań przeprowadzonych na pływakach (Br J Sports Med. 1982). Nie stwierdzono wówczas poprawy parametrów fizjologicznych u sportowców przyjmujących pyłek kwiatowy przez okres 6 tygodni. Zauważono jednak, że pyłek kwiatowy poprawia odporność. Karmieni nim pływacy opuścili zaledwie 4 dni treningowe przez infekcje górnych dróg oddechowych. W grupie przyjmującej placebo odnotowano aż 27 dni nieobecności z tego powodu.

Jednym z ciekawszych badań jest doświadczenie francuskich naukowców z 2014 roku, w którym pyłkiem pszczelim karmiono stare i niedożywione szczury. Okazało się, że pyłek pszczeli przyspiesza regenerację białek, znacząco zwiększa przyrost masy oraz niweluje niekorzystny wpływ niedożywienia na mięśnie szkieletowe. Choć badanie przeprowadzono na zwierzętach, naukowcy doszli do wniosku, że pyłek pszczeli może być z powodzeniem włączony do diety osób starszych i niedożywionych. Tak więc pyłek pszczeli to superfood nie tylko dla aktywnych.

 

Pyłek pszczeli – naturalny „doping” na olimpiadzie

Pyłek pszczeli zyskał sławę w środowisku sportowym jako produkt zwiększający wydolność i wytrzymałość organizmu. Superfood dla aktywnych i sportowców. Czy jest w tym ziarnko (a raczej pyłek) prawdy?

Dwuletni projekt badawczy prowadzony przez trenera olimpijskiego, Remy Korchemny’ego z New York Pratt Institute, pokazał, że pyłek może mieć korzystny wpływ na sportowców. W doświadczeniu brały dział dwie grupy biegaczy: jedna przyjmowała placebo, druga pyłek pszczeli. Okazało się, że druga grupa lepiej radziła sobie z intensywnymi treningami. Pyłek pszczeli miał przyspieszać regenerację organizmu po wysiłku oraz poprawiać tętno i ciśnienie krwi u  sportowców.

A skoro o olimpijczykach mowa, przytoczę kilka ciekawostek ze świata sportu:

  • Słynny brytyjski trener olimpijski Tom McNab testował pyłek pszczeli na pięciu szkolonych przez siebie sportowcach. Po 12 miesiącach regularnego spożywania suplementu pyłku wyniki sportowe u wszystkich pięciu osób uległy poprawie.
  • Pyłek pszczeli stosowali m.in. Lasse Viren (fiński lekkoatleta, długodystansowiec), Steven Riddick (amerykański lekkoatleta, sprinter), a nawet legendarny bokser, Muhammad Ali.
  • Trener fińskich lekkoatletów Antti Lananaki twierdził, że do sukcesu jego zespołu na igrzyskach w 1972 roku przyczyniły się suplementy diety zawierające pyłek pszczeli.
  • Noel Johnson, maratończyk i bokser, zdobywca złotych medali na Igrzyskach Olimpijskich Seniorów, utrzymywał, że dieta zawierająca surowy pyłek pozwala mu utrzymać wyjątkową sprawność fizyczną w późnym wieku.

Pyłek pyłkowi nierówny

Na rynku znajdziesz wiele suplementów zawierających śladowe ilości pyłku, których wysoka cena zdecydowanie nie idzie w parze z jakością. Z kolei tani pyłek z niewiadomego źródła może być wręcz szkodliwy, jeśli został zanieczyszczony antybiotykami i metalami ciężkimi. Dlatego najlepiej sięgać po produkty pszczele pochodzące z krajowych gospodarstw pszczelarskich, które posiadają certyfikaty jakości oraz z niewielkich, lokalnych pasiek, zlokalizowanych z dala od terenów uprzemysłowionych.

Pyłek to świetny superfood dla aktywnych ale sprawdzi się też w kuracji wspomagającej na uzupełnienie niedoboru witamin i mikroelementów. Pyłek zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm, by prawidłowo funkcjonować. Chcesz wiedzieć jak przeprowadzić taką kurację?

Jak stosować pyłek kwiatowy?

Ile należy przyjmować pyłku, aby zadbać o zdrowie? Najlepiej spożywać od 20 do 40 g pyłku dziennie trzy razy dziennie przed jedzeniem. Możesz wymieszać pyłek pszczeli z miodem, dzięki temu Twoja „odżywka” będzie lepiej smakować. Przy okazji będziesz czerpać dodatkowe korzyści z miodu, który może być naturalnym zamiennikiem popularnych energetyków. Dowiódł tego dr Richard Kreider z Uniwersytetu Texas A&M. Na podstawie swoich eksperymentów na trenujących ochotnikach badacz wykazał, że miód dostarcza energię mięśniom przez dłuższy czas, pomaga uzupełnić niedobory cukrów po treningu, a nawet może zwiększać siłę i wytrzymałość podobnie jak glukoza. Jest to więc naturalny superfood dla aktywnych.

Przepis na naturalny napój izotoniczny z pyłkiem

Połącz 3 łyżeczki pyłku lub 1 łyżeczkę zmielonego pyłku z 3 szklankami wody i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny i voilà – naturalny izotonik gotowy. Bez wzmacniaczy smaku, bez konserwantów, bez dziwnych składników.

Możesz kupić czysty pyłek, a potem samodzielnie połączyć go z ulubionym miodem albo kupić gotowy pyłek w miodzie. Możesz również wykorzystać czysty pyłek kwiatowy do zrobienia własnych batonów energetycznych, które zabierzesz ze sobą na trening, wyjazd survivalowy czy wycieczkę rowerową. Jeśli nie masz czasu zrobić batonów, polecam naturalne batony Bee Strong zawierające pyłek, pierzgę, daktyle i słonecznik. To prawdziwy superfood dla aktywnych.

Pamiętaj jednak, że pyłek kwiatowy może zawierać pszczele enzymy, dlatego osoby uczulone na produkty pszczele powinny zachować szczególną ostrożność.