rozne-substancje-slodzace-cukry-na-drewnianej-lyzce-na-jasnoszarym-tle

Czy słodzik jest zdrowy? Co mówią najnowsze badania?

Alternatywy dla cukru mogą nie być tak nieszkodliwe, jak się powszechnie uważa. Naukowcy przeprowadzili kontrolowane badanie w celu zbadania wpływu sztucznych substancji słodzących, takich jak aspartam, sacharyna, stewia i sukraloza na ludzki metabolizm i mikrobiom jelitowy. Odkryli, że te nieodżywcze substancje słodzące mogą wywoływać indywidualne i specyficzne zmiany w odpowiedzi glikemicznej poprzez modyfikację mikrobiomu jelitowego. Odkrycie to podważa popularny pogląd, że substytuty cukru nie mają wpływu na organizm ludzki i podkreśla potrzebę dalszych badań klinicznych.

Czy słodzik ma kalorie?

Po zjedzeniu pokarmów zawierających węglowodany poziom glukozy we krwi (cukru we krwi) wzrasta, gdy trawimy pokarm. Ten po posiłku skok poziomu glukozy we krwi jest znany jako odpowiedź glikemiczna. Nieodżywcze substancje słodzące (NNS), takie jak aspartam, sacharyna, stewia i sukraloza, zawierają minimalną ilość węglowodanów lub nie zawierają ich wcale i dlatego naukowcy zakładali, że nie wywołują odpowiedzi glikemii. To przekonanie, że NNS są biologicznie obojętne, w połączeniu z ich słodyczą, uczyniło je bardzo popularnymi substytutami cukru, szczególnie w leczeniu cukrzycy i przybierania na wadze.

slodziki-co-mowia-najnowsze-badania-cukier-na-drewnianej-lyzce

Co mówią badania naukowe?

W 2014 roku dr Eran Elinav, immunolog i badacz mikrobiomu w Instytucie Nauki Weizmanna w Izraelu i Microbiome & Cancer Division, DKFZ, Heidelberg, German, wraz ze swoim zespołem zakwestionował ideę, że NNS są biologicznie obojętne. Badanie wykazało, że niekaloryczne sztuczne słodziki wywołują nietolerancję glukozy u myszy poprzez zmianę ich mikroflory jelitowej. Teraz nowe badanie opublikowane przez dr Elinav i jego zespół w czasopiśmie Komórka pokazuje, że NNS mają podobny wpływ na ludzi.

„Musimy podnieść świadomość faktu, że nieodżywcze substancje słodzące nie są obojętne dla ludzkiego ciała, jak pierwotnie sądziliśmy”.

— Dr Eran Elinav

„Jest to bardzo silne i rygorystyczne badanie, a wyniki są ważne i aktualne” – dr Michael Goran, profesor pediatrii w Keck School of Medicine na Uniwersytecie Południowej Kalifornii i dyrektor programowy ds. Cukrzycy i otyłości w Saban Research Institute w Szpitalu Dziecięcym w Los Angeles, który nie był zaangażowany w to badanie.

„Nieodżywcze substancje słodzące szybko rozprzestrzeniają się w całym zaopatrzeniu w żywność i we wszystkich grupach demograficznych, w tym dzieci i kobiety w ciąży, ale ich pełny i długoterminowy wpływ na zdrowie ludzkie nie został szeroko zbadany” – powiedział.

Jak badano wpływ słodzików na organizm

Naukowcy zrekrutowali do badania tylko zdrowych ochotników, którzy nie spożywali żadnych NNS w codziennej diecie. W sumie 120 osób przeszło rygorystyczny test przesiewowy, a naukowcy losowo przydzielili je do jednej z sześciu grup suplementacji: aspartam, sacharyna, stewia, sukraloza, glukoza (w celu kontrolowania potencjalnej interferencji glukozy w standardowych preparatach NNS) i bez suplementu (druga grupa kontrolna). Wszystkie substancje słodzące podawano jako dostępne w handlu saszetki, zawierające mieszaninę glukozy i w dawkach niższych niż zalecane przez FDA dopuszczalne dzienne spożycie. Aby zbadać wpływ NNS na odpowiedź glikemijną, uczestnicy nosili ciągły monitor glukozy przez cały czas trwania badania klinicznego i ukończyli testy tolerancji glukozy we wcześniej określonych dniach. Test tolerancji glukozy mierzy zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania glukozy (cukru). Naukowcy odkryli, że grupy spożywające sacharynę i sukralozę miały „znacznie podwyższoną” odpowiedź glikemiczną podczas ekspozycji na NNS. Nie zaobserwowano istotnego wpływu na tolerancję glukozy w grupach aspartamu, stewii, glukozy i bez suplementów. Odkrycia te sugerują, że krótkotrwałe spożywanie sacharyny i sukralozy w dawkach niższych niż dopuszczalne dzienne spożycie może wpływać na odpowiedzi glikemiczne u zdrowych osób.

Substancje słodzące mogą zmieniać mikrobiom jelitowy

Na podstawie wyników badań na modelach zwierzęcych naukowcy postawili hipotezę, że NNS mogą wpływać na metabolizm człowieka poprzez zmianę mikrobiomu jelitowego. Aby przetestować swoją hipotezę, naukowcy przeanalizowali próbki mikrobiomu stolca uczestników przed i po spożyciu NNS. Okazało się, że wszystkie cztery testowane NNS zmieniły bakterie w jelitach i cząsteczki, które wydzielają. Podobnie, cztery NNS „wyraźnie wpłynęły” na mikrobiom jamy ustnej. Takie zmiany mikrobiomu nie wystąpiły w grupach kontrolnych. Odkrycia te sugerują, że NNS nie są obojętne na ludzki mikrobiom.

„[Badanie] jest pierwszym krokiem do potwierdzenia tego, co wielu podejrzewało od jakiegoś czasu; że sztuczne słodziki mają wymierny wpływ na metabolizm i zdrowie. Odkrycia proponują ważny mechanizm działania dla dalszego wpływu na kontrolę glikemii substancji słodzących, poprzez interakcję z mikrobiomem jelitowym. ”

— Prof. Tim Spector, współzałożyciel firmy ZOE zajmującej się spersonalizowanym odżywianiem i badacz w King’s College London

Aby ustalić, czy zmiany mikrobiomu były rzeczywiście przyczyną zmienionych odpowiedzi glikemicznych, naukowcy przeszczepili bakterie jelitowe od uczestników badania myszom wolnym od zarazków – myszom, które zostały wyhodowane w całkowicie sterylnych warunkach i nie miały własnego mikrobiomu. Łącznie myszy te wykazywały odpowiedzi glikemiczne, które odzwierciedlały odpowiedzi ich ludzkich dawców mikrobiomu. Wyniki te sugerują, że odpowiedzi ludzkiego mikrobiomu na NNS są wysoce spersonalizowane i mogą prowadzić do zmian glikemicznych u niektórych, ale nie wszystkich konsumentów, w zależności od ich mikrobiomów i NNS, które spożywają. Pomysł, że ludzki mikrobiom jelitowy może reagować na niektóre dodatki do żywności i wywoływać zmiany metaboliczne, nie jest nowy. Wcześniejsze badania sugerowały, że emulgatory dietetyczne, środki konserwujące żywność i Barwniki promować zmiany metaboliczne poprzez zmiany mikrobiomu.

bialy-cukier-w-kostkach-i-sproszkowany-brazowy-cukier-w-kostkach-i-sproszkowany

Niedawno naukowcy odkryli, że nowy niskokaloryczny słodzik sprzyja wzrostowi pożytecznych bakterii jelitowych, co wpływa na ogólny stan zdrowia. Zapytany o ograniczenia badania, dr Elinav zauważył, że badanie kliniczne obejmowało tylko zdrowe, bez nadwagi, osoby normoglikemiczne, a uczestnikom podawano tylko jeden preparat NNS.

„Nasze wyniki wymagają dalszych randomizowanych, niesponsorowanych przez przemysł badań interwencyjnych w zagrożonych populacjach, takich jak osoby w stanie przedcukrzycowym i diabetyków. Inne NNS, preparaty i dawki powinny być dalej badane „- powiedział dr Elinav.

„Ponadto wpływ NNS powinien być porównywany w przyszłych kontrolowanych badaniach między konsumentami diet bogatych w węglowodany i [węglowodany] pod kątem ich potencjalnego zróżnicowanego wpływu na fizjologię metaboliczną człowieka. Dłuższy okres ekspozycji niż ten wykorzystany w naszym badaniu może być wymagany do pełnej oceny potencjalnych konsekwencji zdrowotnych, w których pośredniczy zmieniony mikrobiom po spożyciu różnych NNS „- dodał.

Dr Goran, który nie był zaangażowany w badanie, zasugerował, że inne substancje słodzące, w tym słodzik z owoców mnicha i aluloza, stają się coraz bardziej popularne i również powinny zostać zbadane.

„Potrzebujemy również badań na dzieciach, ponieważ ich mikrobiom wciąż się rozwija, a więc wpływ tych związków może być inny i wpływać na długoterminowe wyniki” – powiedział.

„Ponadto ten artykuł zawiera bardzo szczegółowe informacje na temat wyników mikrobiomu i odpowiedzi glikemicznych, ale inne interesujące wyniki obejmują ogólny wpływ na regulację apetytu, a także efekty poznawcze, ponieważ istnieją dowody sugerujące niekorzystny wpływ na oba te wyniki” – dodał.

Prof. Spector, który również nie brał udziału w badaniu, zwrócił uwagę, że za tymi efektami mogą stać również dodatki lub barwniki w takich słodzikach.

„Jak stwierdzili autorzy w tym artykule, jest prawdopodobne, że emulgatory, dodatki i sztuczne barwniki mogą wpływać na ludzki mikrobiom, a tym samym na odpowiedź metaboliczną, ale nie jest jeszcze jasne, czy jest to odpowiedź glikemiczna, czy coś innego” – powiedział MNT.

Konkluzja: Tak czy nie dla słodzików?

Dr Goran sugeruje unikanie wszystkich substancji słodzących „dopóki nie będziemy mieli silniejszych dowodów na to, że są bezpieczne”.

„Żaden z [nieodżywczych słodzików] nie rozwiąże pragnienia słodkiego smaku i istnieją badania sugerujące, że nawykowe spożywanie słodzików zwiększa ogólne dzienne spożycie kalorii i cukru”.

— Dr Michael Goran

Prof. Spector powtórzył podobne myśli:

„Wyniki badań sugerują, że reakcja jest zmienna między osobnikami, ale wszystkie słodziki wydają się mieć jakiś wpływ, więc żaden z nich nie wydaje się lepszy od innych i osobiście bym ich unikał.”

Podczas gdy wyniki tego badania budzą obawy dotyczące wpływu NNS na zdrowie ludzkie, dr Elinav ostrzegł, że „spożycie cukru nadal stanowi bardzo złe i dobrze udowodnione ryzyko dla zdrowia dla otyłości, cukrzycy i ich konsekwencji zdrowotnych, a nasze odkrycia nie wspierają ani nie promują spożycia cukru w jakiejkolwiek formie ani kształcie”.

„Mocno wierzymy, że spożycie cukru powinno być zminimalizowane i unikane w jak największym stopniu” – dodał.

ksylitol-malitol-erytrol-stewia-cukier-a-moze-miod-jaki-slodzik-jest-najzdrowszy-cukier-na-dwoch-drewnianych-lyzkach-na-granatowym-tle

Ksylitol, malitol, erytrol, stewia. A może miód?

Wyeliminowanie cukru z diety to bardzo dobra decyzja, natomiast zastąpienie go sztucznymi słodzikami? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym artykule. Kiedyś syntetyczne słodziki uznawane były za zdrową i bezpieczną dla chorych na cukrzycę alternatywę cukru. Dziś wiadomo jednak, że takie przekonanie jest błędne. Sztuczne słodziki, takie jak sukraloza, aspartam, sacharyna, według badań nie dostarczają organizmowi kalorii, natomiast mogą podnosić stężenie glukozy we krwi. Efekt ich spożycia jest zatem analogiczny do tego, który zauważamy po spożyciu cukru. Testy wykazały również, że zmiany zachodzące we florze bakteryjnej jelit pod wpływem tych substancji mogą być czynnikami powodującymi otyłość i cukrzycę typu 2.

Czy słodziki są szkodliwe?

Omawiając wpływ słodzików na zdrowie trudno nie wspomnieć o negatywnym wpływie tych syntetycznych substancji na zaburzenia pamięci i koncentracji, rozdrażnienie, ryzyko wystąpienia alergii, występowanie bólów głowy i żołądka. Wiele mówi się o potencjalnej rakotwórczości niektórych ze słodzików, np. aspartamu. Wciąż jeszcze brakuje jednoznacznych badań potwierdzających zależność między wysokim spożyciem syntetycznych słodzików a większą częstością występowania nowotworów, pomimo to zalecane jest zachowanie daleko idącej ostrożności. Słodziki syntetyczne zostały dopuszczone do obrotu, jednak ich spożycie powinno być limitowane. Dla każdej z tych substancji określono wielkość dopuszczalnego dziennego spożycia ADI. ADI to ilość substancji (w mg danego związku na kg masy ciała), która może być spożywana bez ujemnych skutków dla zdrowia. Przekroczenie tej wartości ma poważne, negatywne konsekwencje zdrowotne.

bialy-cukier-w-kostkach-brazowy-cukier-w-kostkach-cukier-trzcinowy-i-inne-cukry-w-ceramicznych-miseczkach-na-ciemnym-tle

Słodzik czy cukier?

Lepszą alternatywą cukru są naturalne słodziki – pochodzące np. z roślin. Wszystkie produkty możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja w szczególności wybieram sklepy online z dostawą. Te produkty są również dostępne w marketach oraz zwykłych sklepach osiedlowych. O bezpieczeństwie stosowania naturalnych słodzików najlepiej świadczy fakt, że dla tych substancji słodzących nie określono wartości ADI. Nie ma bowiem wątpliwości dotyczących potencjalnie szkodliwego wpływu na zdrowie. Wręcz przeciwnie – naturalne słodziki wykazują szereg cennych właściwości prozdrowotnych.

Jaki słodzik wybrać?

Erytrol

Erytrol charakteryzuje się prawie zerowym indeksem glikemicznym i niską kalorycznością (20kcal/100g).  Jest z grupy alkoholi polihydroksylowych – cukrowych. Ponieważ nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, jest z niego wydalany w niezmienionej formie z moczem.

Występuje w naturze w postaci pyłków kwiatów, owocach (winogronach, melonach, gruszkach), niektórych gatunkach grzybów, w sosie sojowym, winie, czy algach morskich i porostach. Jest pozyskiwany drogą fermentacji.

Zalety:

  • Nie podrażnia jelit
  • Nie pozostawia on obcego posmaku
  • Może hamować zachodzące w obrębie zębów i dziąseł bakteryjne procesy fermentacji cukrów prostych

Zastosowanie:

  • Do spożycia samodzielnego
  • Dodatek do pieczenia
  • Słodzik do deserów, ciast, gorących i zimnych napojów itd.

Ksylitol

Ksylitol czyli cukier brzozowy. Z wyglądu oraz smaku przypomina zwykły cukier. Ten naturalny słodzik jest najczęściej pozyskiwany z kory fińskiej brzozy. Występuje również w niektórych owocach – jagodach, truskawkach, śliwkach, malinachgruszkach również w kolbach kukurydzy i grzybach. Warto wiedzieć, iż ludzki organizm również w niewielkich ilościach wytwarza ksylitol. Jego indeks glikemiczny jest bardzo niski i nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi. Często występuje w składzie miętówek, gum do żucia bez cukru, cukierkach, w produktach do higieny jamy ustnej i żywności przyjaznej cukrzykom. Dostarcza średnio 240 kcal na 100g. Występuje pod nazwą E967 w żywności przetworzonej.

Zalety:

  • Zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości. Przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości
  • Działa przeciw próchnicy i innym chorobom zębów
  • Wspomaga odporność organizmu
  • Nie karmi bakterii i drożdży
  • Wpływa pozytywnie na stan bakteryjnej flory jelitowej – około 70% spożytego ksylitolu pozostaje w świetle jelita grubego, gdzie związek ten poddawany jest fermentacji przez bakterie jelitowe; syntetyzowane są wówczas krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które działają jak prebiotyk, czyli substancja wspomagająca rozwój flory bakteryjnej jelit.

Uwaga – duże dawki, około 50 gram mogą mieć działanie przeczyszczające

Zastosowanie:

  • Do pieczenia
  • Słodzik do deserów gorących i zimnych, napojów, ciast, ciastek itd.

metalowe-lyzki-na-szarym-tle-z-rozsypanymi-cukrami

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy zyskał popularność w bardzo krótkim czasie, gdyż został wypromowany jako zamiennik białego cukru o niższym indeksie glikemicznym. Cukier kokosowy pozyskiwany jest z kwiatostanów palmy kokosowej, które wyrastają bezpośrednio z orzecha kokosowego. Zawiera on 70-79% sacharozy, glukozę i fruktozę. Charakteryzuje się karmelowo – kokosowym smakiem i zapachem. Jest stosowany jako aromatyczny dodatek do deserów, czy kawy. Zawiera magnez, potas, żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B.  Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, ale dostarcza prawie tyle samo kalorii – 381 kcal w 100g. Więc weź to pod uwagę!

Zastosowanie:

  • Do pieczenia
  • Słodzik do deserów gorących i zimnych, napojów, ciast, ciastek itd.

cukier-kokosowy-na-drewnianej-lyzce-w-tle-lupiny-kokosa

Stewia

Południowoamerykańska roślina pochodząca z rodziny astrowatych. W obrębie rodzaju stewia obecnie jest rozpoznanych ponad 200 gatunków. W uprawie rozpowszechniony jest tylko jeden z nich – Stevia rebaudiana – zawiera najwięcej substancji słodzących. Pochodzi z Paragwaju i Brazylii, a jest uprawiana w wielu rejonach świata. W grudniu 2008 dopuszczono ją do sprzedaży na terenie USA, natomiast w listopadzie 2011 glikozydy stewii zostały dopuszczone do stosowania na terenie Europy, jako środki słodzące. Są oznaczane na liście dodatków do żywności symbolem E960. Ten naturalny słodzik jest około 300 razy słodszy od cukru. Słodycz powodują glikozydy znajdujące się w liściach i łodygach. Glikozydy stewiowe są metabolizowane bez udziału hormonu insuliny. Według tradycyjnej medycyny brazylijskiej stewia ma właściwości wzmacniające serce, obniżające ciśnienie, moczopędne, hipoglikemizujące. Liście stewii stosowane są na nadciśnienie, otyłość, zmęczenie, depresję, cukrzycę i różnego rodzaju zakażenia.

Zalety:

  • Ma właściwości dezynfekujące i bakteriobójcze, które są wykorzystywane np. do produkcji pasty do zębów
  • Zawiera witaminę C, beta-karoten, magnez, wapń, żelazo, krzem, selen, cynk, witaminy z grupy B
  • Działanie regulujące pracę trzustki. Pomaga utrzymać prawidłowe trawienie i apetyt.
  • Badania pokazują korzystne działanie stewii przy cukrzycy i nadciśnieniu
  • Niska wartość energetyczna – zero kalorii

Zastosowanie:

  • Słodzik do deserów gorących i zimnych, napojów, ciast, ciastek itd.
  • Do pieczenia

Melasa karobowa

Melasa karobowa to gęsty syrop, który pozyskuje się z owoców, strąków szarańczynu strąkowego, zwanego również drzewem karobowym lub świętojańskim. Stanowi substancję słodzącą. Ze względu na zawartość witamin, minerałów i kwasów organicznych, można jej używać jako zdrowszego substytutu cukru. Ten ciemnobrązowy gęsty syrop o karmelowym posmaku ma wysoki indeks glikemiczny – IG = 70, a zatem jest produktem niewskazanym w szczególności dla osób zmagających się z nadwagą czy cukrzycą. Melasa karobowa zawiera melasa około 300 kcal na100g, dla porównania cukier 380 kcal na 100g, czyli dostarcza niewiele mniej kalorii niż zwykły cukier.

Zalety:

  • Poprawiają trawienie i jest pomocna w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych (np. refluksu, biegunek)
  • Zapobiega niedokrwistości
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi
  • Zwiększają odporność
  • Ma właściwości antyoksydacyjne
  • Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn
  • Przeciwdziała osteoporozie
  • Działa antyseptycznie i antyalergicznie
  • Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, potas, żelazo, fosfor, wapń oraz witamin z grupy B: B1, B2, B3
  • Wykazuje właściwości przeciwbólowe

Zastosowanie:

  • Słodzik do deserów gorących i zimnych, napojów, ciast, ciastek itd.
  • Do samodzielnego spożycia
  • Do pieczenia.