Fit ciasto czekoladowe z fasoli (brownie)
Szukasz przepisu na zdrowy deser? Koniecznie wypróbuj ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli! Swoim smakiem i wilgotną konsystencją jest mocno zbliżone do brownie a cały jego sekret tkwi jak zwykle w składnikach. W ostatnich latach rośliny strączkowe weszły do spiżarni miłośników ciast, zwłaszcza tych, którzy mają do czynienia z wegańskimi słodyczami. Osobliwością tego ciasta jest to, że podkreśla wielką wszechstronność roślin strączkowych, które często uważamy za odpowiednie tylko do zup lub co najwyżej do sałatki.
Kilka słów o składnikach fit ciasta z fasolą
Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli to bardzo ciekawa kombinacja zdrowych składników. Słodyczy nadaje mu gorzka czekolada, ksylitol i miód. Ilość tych składników możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego czy chcesz mieć słodsze ciasto czy stawiasz na ograniczenie cukrów w swojej diecie. Wszystko jest kwestią smaku i Twoich własnych preferencji. Jakie zdrowe składniki zawiera ciasto czekoladowe z fasoli? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Czerwona fasola
Często używana w bezglutenowych wypiekach jako baza ciast bez użycia mąki. Możesz z niej upiec wspaniałe browni lub muffinki. Rośliny strączkowe to fundament zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Są doskonałym źródłem białka roślinnego i zawierają dużo błonnika. Ponadto, ich niski indeks glikemiczny sprawia, że są wskazane dla tych, którzy muszą uważać na poziom cukru we krwi.
Mąka gryczana
Ma niski indeks glikemiczny a obecność większej ilości skrobi sprawia, że trawienie jest wolniejsze, dlatego zaleca się ją szczególnie w diecie diabetyków. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i jest bogata w sole mineralne, takie jak: cynk, selen, magnez i potas, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Wysoka zawartość błonnika ułatwia i reguluje tranzyt jelit a także ogranicza ilość cholesterolu, który organizm może wchłonąć.
Miód
Słodki eliksir zdrowia. Wszyscy znamy i doceniamy miód jako produkt do wykorzystania zamiast cukru. Zawiera cenne dla organizmu związki. Znajdziemy w nim: białka, witaminy, aminokwasy, minerały i kwasy organiczne.
Ciasto czekoladowe z fasoli – jakich składników potrzebujesz
Aby przygotować ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli potrzebujesz:
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła wedle uznania),
- 2 jajka,
- 500 g czerwonej fasoli (koniecznie opłukaj ją bieżącą, letnią wodą na sitku, źle przepłukana fasola to najczęstsza przyczyna nieudanego ciasta!)
- 3/4 szklanki mąki gryczanej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz go zastąpić ekstraktem z wanilii lub laską wanilii),
- 3 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy ma bardzo niski indeks glikemiczny – nie przekracza on 13)
- 2 czubate łyżki kakao niesłodzonego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2-3 czubate łyżki masła orzechowego,
- 100 g miodu, ja użyłam ziołomiodu głogowego z Bartnika Sądeckiego – głóg jest dobry na serce więc przemyciłam go do swojego wypieku,
- gorzka czekolada 70%,
- szczypta soli.
Ciasto fasolowe – przygotowanie
? Przygotowanie fit brownie rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180°C.
? W rondelku roztapiamy pokruszoną na kawałki czekoladę i olej kokosowy. Cały czas mieszamy składniki aż otrzymamy jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia.
? Dokładnie blendujemy fasolę.
? Do miski przesiać przez sitko mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, gorzkie kakao, sodę oczyszczoną. Dodać szczyptę soli. Wymieszać równomiernie sypkie składniki za pomocą łyżki.
? Do suchych składników (mieszanki z mąki, sody oczyszczonej, kakao, soli i proszku do pieczenia) dodać zblendowaną fasolę ostudzoną masę czekoladową i pozostałe składniki (jajka, miód, masło orzechowe, ksylitol i wanilię). Całość bardzo dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
? Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (klasycznej tortownicy lub brytfanki 25 cm x 25 cm). Uzyskana masa powinna być „ciężka” i „bardzo gęsta”. Trzeba się trochę pogimnastykować żeby ją równomiernie rozprowadzić w foremce.
? Wstawić blaszkę z ciastem na środkowy poziom piekarnika i piec całość z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wiem co jem – sekret smaku czekoladowego brownie z fasolą
Fit brownie czekoladowe nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się je szybko, jest pyszne, wilgotne a co najważniejsze bardzo sycące. Podstawą jest tutaj skromna puszka czerwonej fasoli, która zapewnia odpowiednią strukturę i tony błonnika bez smaku fasoli! Czekoladowe ciasto z fasolą jest simply the best. Robię je bardzo często, ponieważ świetnie syci, smakuje obłędnie i jest gotowe w 30 minut.