Kiszonki – doskonałe źródło witaminy C
Kiszonki uznawane są za najzdrowszą postać warzyw, gdyż stanowią bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo wzbogacone są w bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu dbają o skład bakteryjnej flory jelitowej. Procesowi kiszenia towarzyszy synteza witaminy C, zatem kiszone warzywa mają więcej tej potrzebnej witaminy niż warzywa świeże. Nie brakuje zatem powodów, aby regularnie sięgać po kiszonki, I uwaga – kisić można nie tylko warzywa, ale także owoce.
Na czym polega kiszenie?
Kiszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod konserwowania żywności. W tym procesie wykorzystywane jest zjawisko fermentacji mlekowej, zachodzącej w warunkach beztlenowych. Z cukrów zawartych w warzywach czy owocach powstaje przede wszystkim kwas mlekowy, a także kwas octowy, minimalne ilości etanolu, glicerolu, mannitolu czy innych związków. Taka mieszanka poprawia walory smakowe i zapachowe warzyw. A przede wszystkim – kiszenie przedłuża okres przydatności do spożycia, dzięki czemu można cieszyć się warzywami i owocami przez cały rok.
Proces kiszenia należy odróżnić od kwaszenia. Kiszenie trwa około dwóch tygodni, zatem w oczywisty sposób pojawia się pokusa, aby skrócić nieco ten czas. Dlatego wielu producentów decyduje się na zabieg kwaszenia, w którym wykorzystywany jest ocet. Co prawda przyspiesza on proces „kiszenia”, ale jednocześnie – zuboża produkt końcowy w wartości odżywcze. Wybierając kiszonki należy zatem zwrócić uwagę na skład produktu.
Właściwości prozdrowotne kiszonek
Kiszonki powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są najlepszym naturalnym probiotykiem, umożliwiającym zachowanie prawidłowej flory jelitowej. A to wpływa korzystnie nie tylko na funkcjonowanie jelit – udowodniono, że zaburzenia mikroflory jelitowej rzutują niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. O regularna spożywanie kiszonek powinny zadbać osoby, które zauważają u siebie takie symptomy mogące wskazywać na zaburzenia mikroflory jelitowej jak:
– biegunki lub zaparcia
– wysypki skórne
– bóle głowy
– alergie
– pogorszenie samopoczucia psychicznego
– problemy z koncentracją
Kiszonki dostarczają sporo witamin z grupy B, witaminę C, witaminę K, a także takie składniki mineralne jak żelazo, magnez, wapń czy fosfor. Ważną informacją dla osób odchudzających się, a także chorych na cukrzycę jest ta, że fermentacji towarzyszy spadek poziomu cukru w kiszonkach, przez co są to niskokaloryczne i bardzo zdrowe produkty.
Co warto kisić?
Kiszone ogórki czy kiszoną kapustę zna każdy z nas. Ale na tym nie kończą się możliwości – kisić można mnóstwo warzyw, a także owoców. Polecane do kiszenia warzywa to buraki, rzodkiewki, czosnek, paprykę, kalafiory, marchew lub bakłażany. Mało kto wie, że kisić można także owoce, w tym cytrynę, jabłka i gruszki. Aby przygotować domowe kiszonki, wystarczy ułożyć wybrane warzywa czy owoce w kamionce lub słoju, po czym zalać solanką przygotowaną z wody i gruboziarnistej soli. Ponadto dodać należy dodać czosnek, ziele angielskie oraz koper. Na początku nie należy zamykać słoika zbyt szczelnie, gdyż początkowym etapom procesu fermentacji towarzyszy powstanie gazów. Kiszenie nie jest trudne, zatem każdy może pokusić się o przygotowanie swoich kiszonek. A idealną opcją dla zabieganych są gotowe produkty.