Mleczko pszczele – naturalne źródło młodości i zdrowia

mleczko-pszczele-w-szklanym-sloiku-na-drewnianym-stole-w-tle-kolorowe-polne-kwiaty

Królowa pszczół żyje do 4-5 lat i podczas okresu czerwienia może znosić nawet 1500-3000 jaj dziennie. Dla porównania, przeciętna długość życia pszczół robotnic i trutni wynosi ok. 45 dni latem i 6 miesięcy zimą. W czym tkwi tajemnica długowieczności matki pszczelej? W diecie. Larwy robotnic i trutni są karmione przez pierwsze trzy dni mleczkiem pszczelim, a następnie mieszanką miodu, nektaru i pyłku kwiatowego. Natomiast królowa matka żywi się mleczkiem pszczelim przez cały okres larwalny oraz w trakcie składania jaj. Dieta bogata w mleczko pszczele (ang. ‘royal jelly’) sprawia, że królowa rozwija się płciowo i przybiera na wadze dwukrotnie szybciej niż pszczoły robotnice i trutnie. W efekcie jest dobrze przygotowana do najważniejszej roli życia – matki i królowej ula. No dobrze, ale co dieta pszczół ma wspólnego ze zdrowiem człowieka? Otóż mleczko pszczele to naturalny środek leczniczy i źródło młodości w jednym. Przekonaj się, że to, co dobre dla pszczół, jest dobre również dla ludzi.

Co to jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to podstawowy pokarm wszystkich pszczół w pierwszych dniach stadium larwalnego oraz podstawowy składnik menu królowej. Mleczko powstaje w gruczołach gardzielowych młodych pszczół robotnic. Ma galeretowatą konsystencję i jasną barwę, zwykle białawą, żółtawo-kremową lub szarą. W smaku nie przypomina zwykłego mleka, jest raczej kwaskowate i cierpkie, ma też specyficzny, ostry zapach.

Mleczko pszczele: pozyskiwanie

krolowa-matka-zywi-sie-mleczkiem-pszczelim-przez-caly-okres-larwalny-oraz-w-trakcie-skladania-jaj

Ilość i właściwości mleczka pszczelego różnią się w zależności od miejsca i czasu zbiorów, a także jego przeznaczenia. Pszczoły wiedzą, jakiego mleka potrzebują królowe czy robotnice, a jakie będzie dobre dla trutni. Najwięcej mleczka znajduje się w matecznikach (czyli komórkach plastra) larw królowych, dlatego stamtąd najczęściej się je zbiera. Pszczelarz musi wyjąć larwy, a następnie wybrać pokarm urządzeniem zasysającym z komórek plastra niezaklejonych woskiem. Aby uzbierać ok. 1 g mleczka, opróżnia się 4-5 mateczników. Im więcej mateczników, tym więcej mleczka, dlatego pszczelarze  symulują rójkę lub bezmateczność, aby zachęcić pszczoły do budowania nowych komórek. Warto przy tym podkreślić, że pozyskiwanie mleczka pszczelego nie pozbawia owady pożywienia. Pszczoły są tak pracowite, że produkują znacznie więcej pokarmu niż potrzebują larwy.

Co dobrego ma w sobie mleczko pszczele?

Mleczko pszczele składa się z 50-70% wody. Reszta to sucha masa, gdzie 7-21% stanowią cukry (głównie fruktoza i glukoza), 8-9% – białka (albuminy i globuliny), a 7-18% to tłuszcze i kwasy tłuszczowe oraz popiół. Wiem, że dane liczbowe nie przemawiają do wyobraźni. Dlatego musisz wiedzieć, że pierwszy pokarm pszczół jest znakomitym źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, które trzeba dostarczyć w pożywieniu. Mleczko pszczele może zawierać nawet 29 różnych aminokwasów, w tym najwięcej lizyny, proliny, cystyny oraz kwasu asparaginowego.

Oprócz tego ma w sobie sporo enzymów (takich jak proteinazy, fosfataza kwaśna, oksydaza glukozowa, amylaza), hormonów (w tym testosteron i progesteron), a także flawonoidy i związki fenolowe. Podobnie jak miód, mleczko pszczele zawdzięcza część swoich właściwości acetylocholinie (Więcej odobroczynnych właściwościach miodu przeczytasz tutaj: „Miód – prawdziwe złoto prosto z ula”. Jest to neuroprzekaźnik mający wpływ m.in. na pracę serca, zapamiętywanie i funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wśród substancji lipidowych na szczególną uwagę zasługują kwasy karboksylowe nienasycone. Głównym składnikiem z tej grupy jest  kwas 10-hydroksy-2-decenowy, który stanowi 66% wszystkich kwasów nienasyconych obecnych w mleczku  pszczelim. Do tej pory nie znaleziono go w żadnym innym produkcie naturalnego pochodzenia.

W pokarmie młodych pszczół nie brakuje również niezbędnych do życia pierwiastków: makroelementów (takich jak potas, fosfor, sód, wapń, siarka) oraz mikroelementów (cynk, żelazo, miedź, mangan). Na długiej liście ważnych substancji odżywczych znajdują się również witaminy: kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, niacyna, pirydoksyna, ryboflawina, biotyna i kwas foliowy.

Dobroczynne działanie mleczka pszczelego

Mleczko pszczele to skarbnica substancji odżywczych: aminokwasów, witamin i soli mineralnych. Jest dobrze przyswajalne i nawet spożywane w niewielkich dawkach działa korzystnie na organizm. Przypisuje się mu właściwości przeciwutleniające, antystarzeniowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, bakteriobójcze i neurotropowe. Szerokie spektrum działania mleczka wymaga dalszych badań, a w tym artykule przytoczę tylko część z nich.

mleczko-pszczele-w-szklanym-sloiku-na-ciemnym-tle-drewniany-nabierak-do-miodu

 

Właściwości mleczka pszczelego:

  • Ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie kobiet. Randomizowane badania kliniczne na irańskich studentkach (2011-2012 r.) wykazały, że mleczko pszczele zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego. Z kolei na podstawie badań opublikowanych w 2016 roku można stwierdzić, że mleczko pszczele poprawia jakość życia, funkcje seksualne oraz funkcjonowanie układu moczowego u kobiet w okresie menopauzy.
  • Poprawia płodność. Badania przeprowadzone na myszach i królikach (2014 r.) wykazały, że mleczko pszczele korzystnie wpływa na zdolności reprodukcyjne u samców, poprawiając jakość nasienia i zwiększając stężenie testosteronu.
  • Przedłuża młodość. Według badań opublikowanych w 2012 roku obecny w mleczku pszczelim kwas 10-hydroksy-2-decenowy wzmaga produkcję hormonów biorących udział w procesie owulacji i tym samym może opóźniać wystąpienie pierwszych objawów menopauzy.
  • Wspomaga leczenie choroby Alzheimera. Wyniki badań opublikowane w 2012 roku dowodzą, że mleczko pszczele działa neuroprotekcyjnie oraz poprawia stan psychiczny i fizyczny osób cierpiących na chorobę Alzheimera.
  • Dba o zdrowie psychiczne. Inne badania z tego samego roku wykazały, że u ochotników spożywających mleczko pszczele przez okres 6 miesięcy odnotowano lepszy stan psychiczny.
  • Przyspiesza gojenie ran. Z badań przeprowadzonych metodami in vitro i in vivo wynika, że mleczko pszczele stymuluje ruch fibroblastów, czym przyczynia się do szybszego gojenia się tkanki łącznej. Ponadto opatrunki z mleczkiem pszczelim są stosowane w leczeniu owrzodzeń towarzyszących tzw. stopie cukrzycowej.
  • Poprawia stan skóry. Dowiedziono, że mleczko pszczele wspomaga produkcję kolagenu i tym samym chroni skórę przed skutkami promieniowani UVB, co jeszcze bardziej podkreśla unikalne właściwości przeciwstarzeniowe specyfiku.

Brzmi nieźle, a to tylko niektóre przykłady pozytywnego działania mleczka pszczelego. Chcesz wiedzieć więcej? Temu unikalnemu produktowi poświęcimy jeszcze niejeden artykuł, więc zachęcam do regularnego zaglądania na naszą stronę.

Mleczko pszczele – gdzie kupić ten cudowny specyfik?

Czyste mleczko pszczele znajdziesz w pasiekach i sklepach pszczelarskich. Produkt najczęściej sprzedawany jest w mini probówkach lub niewielkich szklanych słoiczkach, do których producent często dołącza szpatułkę do łatwego odmierzania porcji. Z kolei w aptekach oraz sklepach z suplementami diety kupisz mleczko pszczele liofilizowane w kapsułkach. Produkt suszony próżniowo, pakowany w szklane słoiczki, sprzedają także duże, wyspecjalizowane pasieki. Co ważne, mleczko pszczele liofilizowane ma najdłuższy termin przydatności do spożycia (nawet 2-3 lata).

mleczko-pszczele-liofilizowane-na-drewnianej-lyzce-rustykalny-stol

Ciekawostka: Niektórzy producenci sprzedają mleczko razem z matecznikiem. Najpierw wybiera się larwy pszczół z komórki, a następnie „plombuje” jej zawartość za pomocą wosku lub poprzez zaciśnięcie ścianek. Klient musi sam otworzyć matecznik i wybrać mleczko za pomocą szpatułki dołączonej do zestawu.

Mleczko pszczele – jak stosować, żeby zadziałało?

Profilaktyczne dawki mleczka pszczelego nie powinny przekraczać 100 mg dziennie. Leczenie ciężkich schorzeń wymaga większych dawek, skonsultowanych z lekarzem. Mleczko należy  umieścić pod językiem i czekać, aż całkowicie się rozpuści i wchłonie. Możesz spożyć od razu całą porcję albo podzielić mleczko na dwie lub trzy dawki i przyjmować na pół godziny przed posiłkami. Kurację najlepiej przeprowadzić jesienią i wiosną, przez okres ok. 2 miesięcy. Mleczko pszczele liofilizowane należy przed spożyciem rozpuścić w wodzie w proporcjach podanych przez producenta. Jeśli przeszkadza Ci smak czystego mleczka, możesz sięgnąć po naturalny miód wzbogacony mleczkiem pszczelim.

Mleczko pszczele dla dzieci i w ciąży

Kobiety spodziewające się dziecka nie powinny stosować mleczka pszczelego w dwóch ostatnich trymestrach ciąży. Specyfik nie nadaje się również dla niemowląt poniżej 12 miesiąca życia. Jednak mleczko pszczele dla dzieci starszych jest bezpieczne i w wielu przypadkach nawet wskazane. Dzięki wysokiej zawartości białek i innych składników odżywczych produkt pomaga osiągnąć prawidłową wagę dzieciom niedożywionym i z zaburzeniami apetytu. Mleczko poprawia samopoczucie oraz normalizuje poziom hormonów. Zaleca się jego spożywanie także młodym matkom narażonym na depresję poporodową oraz problemy z laktacją.

malutki-noworodek-zamknie-oczy-i-dobrze-spanie-w-chuscie-do-dziecka-ochrona-jego-piekna-mloda-matka-rodzinna-koncepcja-stylu-zycia

Przeciwwskazania

Choć mleczko pszczele to skarbnica składników odżywczych i prawdziwy „eliksir młodości”, to nie powinny po nie sięgać osoby uczulone na miód, propolis lub jakikolwiek inny produkt pszczelego pochodzenia. Osoby z nadciśnieniem powinny skonsultować stosowanie mleczka pszczelego z lekarzem, ponieważ produkt może podnosić ciśnienie krwi. Przeciwwskazaniem do systematycznego przyjmowania mleczka jest również niewydolność nadnerczy. Choroba nowotworowa, silna alergia, astma oskrzelowa oraz choroba zakaźna o ciężkim przebiegu to rówznież choroby przy których mleczko pszczele nie jest wskazane. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, jak je stosować w przypadku swojego schorzenia, zasięgnij opinii u lekarza.

Mleczko pszczele – naturalna odżywka dla młodych i starszych

Trutnie i robotnice żywią się mleczkiem pszczelim zaledwie przez pierwsze trzy dni stadium larwalnego. Ale ludzie mogą sięgać po ten naturalny suplement niemalże na dowolnym etapie swojego życia. Mleczko pszczele to prawdziwa bomba składników odżywczych, dlatego powinny zainteresować się nim osoby czynnie uprawiające sport oraz pracujące fizycznie. Pierwszy pokarm pszczół poprawia pamięć, samopoczucie i apetyt. Zaleca się go osobom starszym i w trakcie rekonwalescencji po ciężkiej chorobie. Kuracja mleczkiem pszczelim wskazana jest także w czasie wzmożonego wysiłku intelektualnego. Taki naturalny „doping” przyda Ci się przed egzaminami czy w trakcie ciężkiego okresu w pracy.

Źródło:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/#B105

https://www.researchgate.net/profile/Jerzy_Wilde/publication/256667041_Mleczko_pszczele_jako_produkt_dietetyczny_i_leczniczy_Royal_jelly_in_human_diet/links/00b7d5244bee4da6a0000000.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954854/

Zainteresował Cię ten artykuł? Poleć go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *