Superfoods
Superfoods – superżywność jest definiowana jako żywność, która jest bogata w związki (takie jak przeciwutleniacze, błonnik lub kwasy tłuszczowe) uważane za korzystne dla zdrowia. Z naukowego punktu widzenia nie ma jednak oficjalnej definicji pożywienia, poza stwierdzeniem, że jest to żywność, która oferuje wysoki poziom pożądanych składników odżywczych, związanych z promowaniem osobistego zdrowia i dobrego samopoczucia lub zapobieganiem chorobom i chorobom.
Skąd w ogóle wziął się termin superfood?
Być może nie jest zaskoczeniem, że termin ten miał niewiele wspólnego z jakimkolwiek formalnym badaniem naukowym lub żywieniowym. Takim terminem umownie określane są wybrane produkty. Nie jest to oczywiście przypadkowy wybór – miano superfoods mają te składniki diety, które są szczególnie bogate w wartości odżywcze. I dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Wystarczy niewielkie, ale regularne spożywanie tych produktów, aby kompleksowo odżywić organizm i poprawić jego funkcjonowanie. Szczególnie istotny jest wysoki potencjał antyoksydacyjny superfoods. Co to oznacza? Nasz organizm każdego dnia bombardowany jest przez wolne rodnik – bardzo aktywne cząsteczki, które sieją w organizmie prawdziwe spustoszenie. Mogą uszkadzać białka, lipidy DNA, osłabiać struktury komórkowe, sprzyjać powstawaniu nowotworów. Przeciwdziałać temu można w jeden sposób – dostarczając organizmowi antyoksydanty, czyli związki mogące skutecznie neutralizować wolne rodniki.
Superfoods – doskonałe źródło antyoksydantów
Nasza codzienna dieta powinna dostarczać jak najwięcej antyoksydantów – a superfoods są ich doskonałym źródłem. Nie ulegajmy modzie na suplementy diety – połknięcie magicznej tabletki nie zastąpi odpowiednio skomponowana dieta. Po pierwsze – takie naturalne antyoksydanty i inne związki są znacznie lepiej przyswajalne niż ich syntetyczne odpowiedniki. A po drugie – żaden suplement nie zapewni zjawiska synergii, czyli wzajemnego współdziałania wielu związków, występujących naturalnie razem w określonym produkcie. Najsilniej działające antyoksydanty to przede wszystkim polifenole, w tym katechiny. Naturalne źródła tych przeciwutleniaczy to przede wszystkim warzywa, owoce, tłoczone na zimno oleje roślinne.
Superfoods lista
Jakie są najbardziej obiecujące superfood? Na wysokiej pozycji znalazły się zarówno produkty nieco egzotyczne, jak i te rodzime. Ma pewno wymienić warto dary natury pochodzące od pszczół – miód, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis. Każdy z tych produktów zawiera unikatowy zestaw związków odżywczych, wzbogacające dietę w antyoksydanty, liczne składniki mineralne i witaminy czy enzymy.
-
Pyłek kwiatowy
To bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie otrzymaliśmy od natury. Już dawno pyłek kwiatowy przestały być traktowany jako jeden z elementów medycyny ludowej – dziś unikatowe właściwości pyłku kwiatowego potwierdzone zostały badaniami naukowymi. Ogromne zainteresowanie wzbudził pyłek kwiatowy w latach 50 – 80 – tych ubiegłego stulecia, gdy stał się obiektem licznych analiz naukowych, a także testów na zwierzętach i oceny wpływu pyłku kwiatowego na zdrowie człowieka. Wyniki badań naukowych dostarczyły ogromnej wiedzy dotyczącej korzystnego wpływu pyłku kwiatowego przewód pokarmowy (żołądka, jelit, wątroby), układ nerwowy i zdrowie psychiczne, układ sercowo – naczyniowy. Pyłek kwiatowy znajduje ponadto zastosowanie w terapii alergii, stanów zapalnych, osłabienia odporności, dolegliwości kobiecych, zaburzeń seksualnych a nawet nowotworów. Stosowanie pyłku kwiatowego w przebiegu różnorodnych schorzeń może przyczynić się do obniżenia dawek leków, a nawet całkowitej rezygnacji z tradycyjnej farmakoterapii (która obciążona jest licznymi efektami ubocznymi). Pyłek kwiatowy może być także zażywany profilaktycznie, w celu zapobiegania rozwojowi licznych schorzeń. Wysokiej skuteczności terapii z wykorzystaniem pyłku kwiatowego towarzyszy bezpieczeństwo stosowania tego produktu pszczelego – nie ma obaw o wystąpienie jakichkolwiek działań niepożądanych.
-
Kurkuma
To bez wątpienia jedna z najzdrowszych roślin na świecie – dlatego tej przyprawy nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Jako bardzo bogate źródło antyoksydantów, kurkuma doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu i łagodzi infekcje, spowalnia procesy starzenia, ma działanie rozgrzewające. Sproszkowana kurkuma może być dodawana do wielu dań, wzbogacając smak potraw i ich wartości odżywcze. Ciekawym pomysłem na jej wykorzystanie jest przygotowanie tzw. Złotego mleka, czyli mleka roślinnego, np. migdałowego czy kokosowego z dodatkiem kurkumy, imbiru i cynamonu.
-
Miechunka
Stosunkowo mało znanym owocem jest pochodząca z Ameryki Południowej miechunka jadalna. Zawiera mnóstwo witaminy C, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów. Jako doskonałe źródło witamin z grupy B, owoc ten świetnie wspomaga pracę układu nerwowego, a zawartość fosforu i wapnia przekłada się na wzmocnienie kości i zębów.
-
Jagoda kamczacka
Kolejne doskonałe źródło antyoksydantów to sok z jagody kamczackiej. Zawiera mnóstwo związków fenolowych, które są niezwykle skuteczne w neutralizowaniu wolnych rodników. Ponadto dostarcza witamin z grupy B, witaminy A i C, a także liczne składniki mineralne czy kwasy organiczne.
-
Miód
Jednym z najzdrowszych miodów jest bez wątpienia miód gryczany. Jest on znany przede wszystkim z wysokiej zawartości żelaza, dlatego może być stosowany przez osoby cierpiące na anemię. Ponadto wzmacnia ściany naczyń krwionośnych dzięki zawartości rutyny i witaminy C. Wspomaga naturalną odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, łagodzi stany zapalne i wspomaga regenerację.
-
Zielona herbata – sencha
Sencha to idealna opcja dla tych, którzy poszukują smacznego i zdrowego napoju. Ta zielona herbata jest bardzo bogata w przeciwutleniacze, zawiera pełną gamę składników mineralnych i witamin, w tym witaminy z grupy B, A, E i K, żelazo, fluor, potas, cynk i wapń. Sencha ma łagodny smak, zatem chętnie piją ja nawet dzieci.
-
Zielona herbata – matcha
Miłośnicy zielonej herbaty na pewno nie przejdą obojętnie także obok innej jej odmiany. To matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, z której przyrządzić można pyszny napój, stanowiący prawdziwą bombę antyoksydacyjną. Uznaje się, że matcha jest 10 razy bardziej odżywcza niż tradycyjna zielona herbata. Dlatego warto codziennie sięgać po ten napar.
-
Biała herbata
Jeśli nie przepadasz za charakterystycznym, lekko cierpkim smakiem zielonej herbaty, możesz sięgnąć po białą herbatę. Poza łagodniejszym, bardziej neutralnym smakiem, napar ten cechuje się wysoką zawartością flawonoidów. Idealnie sprawdza się u osób aktywnych fizycznie czy umysłowo, cierpiących na insulinooporność czy cukrzycę, chorujących na serce.
-
Jagody goji
Jagody goji uważane są za najzdrowsze owoce świata. Nie bez powodu – zawierają aż 18 aminokwasów, witaminy z grupy B i C, minerały: mnóstwo żelaza, wapń, cynk czy magnez. To także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, a także polifenoli, czyli niezwykle silnych antyutleniaczy. Dzięki tak bogatemu składowi jagody goji wykazują działanie przeciwzapalne i wspomagające odporność, hamujące procesy starzenia oraz wzmacniają wzrok. Bardzo korzystnie wpływają na sprawność intelektualną i fizyczną, są zatem doskonałe zarówno dla uczących się dzieci i studentów, jak i dla sportowców. Jagody goji zapobiegają nadmiernemu krzepnięciu krwi i zapewniają doskonałe samopoczucie oraz zdrowy sen. Suszone, niesiarkowane owoce goji stanowią nieprzetworzony, pełnowartościowy produkt, który idealnie sprawdzi się jako przekąska czy dodatek do wielu dań.
Polskie superfoods
Wśród całej listy superfoods myślę, że na szczególną uwagę zasługuje nasz rodzimy pyłek kwiatowy. Ma on wiele unikatowych właściwości. Jedną z nich jest niezwykle wysoka biodostępność składników odżywczych. Dzięki temu tak cenne związki jak sterole, witaminy i składniki mineralne, fosfolipidy czy aminokwasy są w wysokim stopniu wchłaniane z przewodu pokarmowego, a następnie wykorzystywane są przez komórki ciała. W przypadku pyłku kwiatowego mówimy o biodostępności rzędu nawet 99% – a to wpływa bezpośrednio na ogromną skuteczność preparatu.
Druga cenna właściwość pyłku kwiatowego to wyjątkowy sposób oddziaływania na organizm. Pyłek kwiatowy to prawdziwa skarbnica związków odżywczych. Jedne z nich występują w znacznych ilościach, generując jakościowe i ilościowe zmiany w funkcjonowaniu komórek, narządów i układów. Inne związki odżywcze występują w stężeniach minimalnych – i te odpowiadają za homeopatyczne działanie pyłku kwiatowego.
Z kolei właściwość trzecia dotyczy fizjologicznej ambiwalentności pyłku kwiatowego. Oznacza to, że zawarte w pyłku związki aktywne biologicznie mają możliwość przywrócenia stanu homeostazy, czyli równowagi. Pyłek kwiatowy – w zależności od aktualnego stanu zdrowia organizmu – może działać pobudzająco lub hamująco, modulując czynność narządów. Regularne stosowanie pyłku kwiatowego prowadzi zatem do kompleksowej poprawy funkcjonowania całego organizmu, nie naruszając równowagi organizmu i aktywując naturalne mechanizmy obronne.
Źródła:
Właściwości odżywcze wybranych ekstraktów z superżywności i ich potencjalne korzyści zdrowotne