Pełnoziarniste, zdrowe muffinki ze śliwkami

zdrowo-tutaj-przepis-na-zdrowe-muffinki-pelnoziarniste-skladniki-potrzebne-do-wykonania-maslo-jajka-maka-cynamon-kakao-czekolada-rozlozone-na-niebieskich-talerzykach-drewniane-tlo

Wypieki pełnoziarniste to zdrowa alternatywa dla wypieków robionych w wysoko przetworzonej mąki. Spożycie produktów pełnoziarnistych wiąże się ze znacznym spadkiem czynników ryzyka niektórych chorób układu krążenia dzięki temu, że obniżają one poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów. To z kolei zmniejsza ryzyko chorób wieńcowych. Spożycie produktów pełnoziarnistych zmniejsza także prawdopodobieństwo występowania innych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, i otyłość. Im bardziej różnorodne zboża, tym lepszy jest ich wpływ na nasz metabolizm. Takie wypieki możemy robić z mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej, owsianej i wielu innych. Są zdrowe, pełne mikro i makroelementów, mniej kaloryczne, i bardziej sycące. Mają niski indeks glikemiczny i co najważniejsze mogą być naprawdę smaczne. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na pyszne i zdrowe muffinki ze śliwką, pełne cennych składników, których nasz organizm potrzebuje.

Zdrowe muffinki dla diabetyków i dzieci

Do przygotowania muffinek potrzebujesz:

  • 70 g masła pokrojonego w kostkę (lub zdrowsza alternatywa – olej kokosowy),
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (typ 2000),
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (możesz zmielić w młynku płatki owsiane),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (możesz go zastąpić ekstraktem z wanilii),
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki erytrolu,
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego,
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • suszone śliwki,
  • miód – również opcjonalnie, węglowodany są demonizowane ale pamiętajmy, że nasz organizm też ich potrzebuje,

opcjonalnie gorzka czekolada 70% jeśli chcesz wykonać muffinki z polewą.

pure-&-good-czekolada-gorzka-bez-dodatku-cukru-100-g

Pure&good

Czekolada bez cukru

gorzka - 75 g

7.99zł

Zdrowe muffinki – zdrowe składniki

Zdrowe muffinki to przede wszystkim zdrowe składniki. Obecnie rośnie świadomość, że żywność pełnoziarnista może znacząco przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ciemny kolor wypieków, które możemy kupić w sklepie, niestety nie gwarantuje, że mają one wysoką zawartość błonnika. Dlatego zachęcam Was do tego by spędzać więcej czasu w kuchni, ponieważ wtedy mamy pełną kontrolę nad tym co jemy i z jakich składników wykonaliśmy nasz obiad lub deser.

zdrowo-tutaj-przepis-na-zdrowe-muffinki-pelnoziarniste-skladniki-potrzebne-do-wykonania-maslo-jajka-maka-cynamon-kakao-czekolada-rozlozone-na-niebieskich-talerzykach-drewniane-tlo-1

  • Śliwki suszone – do wypieków, kompotów, albo jako wysokobłonnikowa przekąska. Smakują wybornie, ale to co mnie do nich przekonało to fakt, że nie zawierają: dwutlenku siarki (E 220), kwasu sorbowego (E 200) ani jego soli (E 202, E 203). Śliwki w muffinkach nie znalazły się przypadkowo. Trzeba je docenić za to, że przyśpieszają spalanie tłuszczów i wspomagają pracę jelit. Hamują też wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie.
  • Proszek do pieczenia Amylon – w tym proszku substancją odpowiedzialną za spulchnianie ciasta jest kamień winny. Jest całkowicie nieszkodliwy i w żaden sposób nie wpływa na smak naszych wypieków. To naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego. Powstaje przy fermentacji, albo podczas leżakowania wina. Większość proszków do pieczenia zawiera jako substancję spulchniającą wodorowęglan sodu. Niestety zawarte w nim fosforany, choć nie są uważane za szkodliwe to w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe.
    amylon-bio-proszek-do-pieczenia-12-g

    Amylon

    Proszek do pieczenia

    12 g

    1.40zł

  • Miód – miód w muffinkach świetnie podkręca korzenny aromat mieszanki przypraw do piernika. Nie jest on konieczny, dlatego jeśli jesteś diabetykiem możesz śmiało z niego zrezygnować. Ponadto jest on prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Więcej o korzystnych właściwościach miodu przeczytasz w artykule: „Miód – prawdziwe złoto prosto z ula”.
  • Cukier waniliowy Amylon – jest dwa razy droższy niż zwykły ale zawarta w nim wanilia pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych.
amylon-bio-cukier-waniliowy-20-g

Amylon

Cukier waniliowy

20 g

3.20zł

 

MOJA RADA

zachęcam Was do kupowania cynamonu cejlońskiego, ponieważ zawiera on o wiele mniej kumaryny niż cynamon kasja. Kumaryna jest związkiem, który występuje naturalnie w różnych gatunkach roślin i może być szkodliwa w dużych dawkach. W rezultacie może prowadzić do uszkodzenia nerek, wątroby i płuc a także powodować raka. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu: „Jak odróżnić cynamon cassia od cynamonu cejlońskiego?”.

Tyle o niektórych składnikach muffinek. Przejdźmy w końcu do pieczenia:)

Pieczemy zdrowe muffinki

  • Roztapiamy masło w rondelku.
  • Do roztopionego masła dodajemy jajka, miód (opcjonalnie), mleko i cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli: erytrol, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, mąkę owsianą i pszenną (typ 2000) – jej indeks glikemiczny wynosi 40 (klasyfikuje się jako produkt o niskim indeksie) podczas gdy w „klasycznej” mące pszennej wynosi on aż dwa razy tyle – 85 (wysoki indeks glikemiczny).
  • Miksujemy do uzyskania jednolitej, brązowej konsystencji.
  • Nakładamy ciasto do połowy foremek i dorzucamy po soczystej śliwce.
  • Śliwkę zakrywamy resztą ciasta i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
    etapy-przygotowania-zdrowych-muffinek-zdrowo-tutaj

    Pełnoziarniste znaczy zdrowe

    Mikroelementy zawarte w mące owsianej i mące pszennej pełnoziarnistej pełnią ważne funkcje w organizmie: wspierają układ immunologiczny, redukują procesy zapalne, chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Ponadto mają dużo błonnika, który sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego, na długo zapewnia uczucie sytości, zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego, i rakowi jelita grubego. Ponadto rozpuszczalne związki zawarte w błonniku są doskonałym pokarmem dla flory bakteryjnej jelit – stąd właśnie poprawa naszej odporności. Mam nadzieję, że babeczki na stałe zagoszczą w Waszym menu, a ja już wkrótce przygotuję dla Was więcej przepisów z niskim indeksem glikemicznym opartych na pełnoziarnistych składnikach.

    Smacznego.

    Źródła:

    Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości • Medycyna Rodzinna 1/2015 • Czytelnia Medyczna BORGIS

    Dietary Fiber, Atherosclerosis, and Cardiovascular Disease (nih.gov)

Zainteresował Cię ten artykuł? Poleć go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *