Przyprawa korzenna – zrób ją sam!

laski-cynamonu-cejlonskiego-gwiazdki-anyzu-metalowy-mlynek-skladniki-przyprawy-korzennej-zdrowo-tutaj

Jeśli zagralibyśmy teraz w skojarzenia i rzuciłabym hasło: „przyprawa korzenna”, zapewne wszyscy odpowiedzieliby: świąteczny piernik! Niewątpliwie aromat korzennych przypraw rozchodzący się po całym domu to znak, że zbliża się czas pięknie przystrojonego drzewka i spotkań w rodzinnym gronie. Ale do świąt daleko, a ja już teraz chcę Cię zachęcić do zrobienia własnej przyprawy korzennej. To doskonały dodatek nie tylko do piernika, ale również do ciasta marchewkowego, owsianki. Moja znajoma dodaje przyprawę korzenną do kawy, ale znam też takich, którzy w ten sposób przyprawiają śledzie. Taka mieszanka świetnie komponuje się również z trunkami. W nalewkach i likierach przyprawa korzenna może stanowić zarówno główny składnik, jak i dodatek (pasuje np. do nalewki pomarańczowej). Aromatyczna przyprawa jest także niezastąpiona w grzańcu na bazie wina lub piwa, a chyba nic nie rozgrzewa lepiej w chłodne wieczory.

Przyprawy korzenne – właściwości zdrowotne

Na blogu Zdrowo Tutaj systematycznie publikujemy przepisy na lekkie i zdrowe przekąski. Możesz zauważyć, że do wielu z nich dodajemy właśnie korzenne przyprawy, a  zwłaszcza cynamon cejloński. Uwielbiamy je nie tylko ze względu na zachwycający smak i aromat, ale również za liczne właściwości prozdrowotne. Oto najważniejsze z nich:

Cynamon – działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Oczyszcza drogi oddechowe, poprawia trawienie.

Goździki – działają rozgrzewająco i przeciwzapalnie, obniżają poziom „złego” cholesterolu.

Kardamon – wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmacnia odporność.

Anyż – działa bakteriobójczo i wykrztuśnie, pomaga na niestrawność i wzdęcia. Zmniejsza gazy i kolki.

Sproszkowany imbir – łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi, poprawia wyniki profilu lipidowego.

Kolorowy pieprz – zwiększa wchłanianie składników odżywczych (m.in. wit. A i C), przyspiesza metabolizm, zwalcza wolne rodniki, wspomaga wątrobę.

Kolendra – wspomaga trawienie i chroni śluzówkę żołądka. Ułatwia trawienie tłuszczów, stymuluje układ krążenia i aktywność mózgu.

anyz-ziele-angielskie-galka-muszkatalowa-cynamon-cejlonski-gozdziki-na-metalowych-talerzykach-i-miseczkach-zdrowo-tutaj-przyprawa-korzenna

Przyprawa korzenna – jak zrobić?

Do przygotowania własnej przyprawy korzennej potrzebujesz: goździków, cynamonu cejlońskiego, anyżu, sproszkowanego imbiru (kup gotowy w sklepie), nasion kolendry, ziela angielskiego, kolorowego pieprzu, karadamonu i zmielonej gałki muszkatałowej.

Podane składniki wystarczy zmielić osobno w młynku a następnie wymieszać je w podanych niżej proporcjach:

  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (opcjonalnie)

Zmielone i wymieszane w podanych powyżej proporcjach przyprawy wystarczy zamknąć w szczelnym słoiczku. Voilà – masz własną, zdrową i wyjątkowo aromatyczną przyprawę. Jeśli preferujesz bardziej wyrazisty smak możesz użyć kolorowego pieprzu. Doda on korzennej mieszance ostrości i bardziej wyrazistego smaku.

przyprawa-korzenna-kardamon-kolendra-anyz-cynamon-cejlonski-galka-muszkatalowa-pieprz-imbir-gozdziki-w-niebieskich-ceramicznych-miseczkach-zdrowo-tutaj

Dlaczego domowa przyprawa korzenna jest lepsza od gotowej?

Głównymi składnikami mieszanki korzennej są: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, kolendra, kardamon, anyż, pieprz. To dość drogie przyprawy, dlatego w gotowcach często na pierwszym miejscu w składzie występują tanie wypełniacze, takie jak: mąka, cukier, kakao. Kolejnym wątpliwym składnikiem jest cynamon, którego w mieszance powinno być sporo. Żeby obniżyć cenę przyprawy, producenci często dodają tańszy cynamon cassia (tzw. „chiński”) zamiast „prawdziwego”, czyli cejlońskiego. Tymczasem cynamon cassia zawiera ok. 250 razy więcej szkodliwej dla wątroby kumaryny! Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat, zajrzyj tutaj: Jak odróżnić cynamon cassia od cynamonu cejlońskiego. Niestety, w sproszkowanej już mieszance rzeczywisty skład to wielka niewiadoma i dlatego warto zrobić przyprawę korzenną samemu, tym bardziej, że nie jest to trudne. Dzięki temu masz pewność, że wszystkie składniki są zdrowe i pochodzą z dobrego źródła.

Zainteresował Cię ten artykuł? Poleć go znajomym!

2 odpowiedzi na “Przyprawa korzenna – zrób ją sam!”

  1. mateck pisze:

    Witam. 2,5 łyżki cynamonu? Nie łyżeczki? Nie ma pomyłki może w tym przepisie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *