Cynamon – poznaj całe bogactwo jego zaskakujących właściwości.
Właściwości cynamonu urzekły mnie do tego stopnia, że staram się go wykorzystywać jak najczęściej w kuchni. Cynamon stosuję do owsianki, rozgrzewającego naparu z imbirem na przeziębienie, z mlekiem migdałowym na ból gardła, maseczki z miodem na problemy skórne. Dodaję go też do szarlotki i wielu innych wypieków. Każdy kawosz też wie, że kawa z miodem i cynamonem smakuje obłędnie. Przemycam go gdzie tylko się da za względu na jego wyjątkowy smak, aromat i całe bogactwo właściwości prozdrowotnych. Chcę Was zachęcić do częstszego stosowania cynamonu w kuchni, naturalnych recepturach czy domowych maseczkach do pielęgnacji twarzy. Dlaczego? Ponieważ cynamon to bardzo silny antyoksydant o szerokich właściwościach pielęgnacyjnych i prozdrowotnych. Z tego powodu jest on przedmiotem wielu badań naukowych. Czy warto jeść cynamon? Zdecydowanie tak! Zobaczcie sami dlaczego.
Poznajmy bliżej cynamon – jak rośnie i jak się go otrzymuje.
Cynamon, podobnie jak większość przypraw pochodzi z pochodzi z Azji. Otrzymywany jest z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: całych laskach lub w proszku. Jest składnikiem szeroko stosowanym i cenionym od wieków, zarówno w kuchni jak i medycynie ludowej. Lecznicze właściwości cynamonu były znane już w starożytnym Rzymie i Egipcie. Chińczycy uprawiali cynamon już 2700 p.n.e., którego używali jako narkotyku. Do Europy przybył karawanami z Jedwabnego Szlaku. Był symbolem potęgi klas szlacheckich i arystokratycznych. Używano go także jako prezent dla królów. Cynamon jest znany na całym świecie ze swojego szczególnego smaku i aromatu. Wynika to z jego oleistego składnika, bogatego w związek zwany aldehydem cynamonowym. Substancja ta ma działanie hipoglikemiczne, rozszerzające naczynia krwionośne i przeciwgrzybicze.
Cynamon – jaki skład takie właściwości
W cynamonie znajdziemy aż 41 różnych związków o działaniu terapeutycznym. Nic dziwnego więc, że posiada on aż tak szerokie właściwości.
Na pierwszy rzut oka widzimy przede wszystkim dużo węglowodanów ale nie zniechęcajmy się tym faktem. Okazuje się bowiem, że cynamon święci sukcesy w leczeniu cukrzycy. Oprócz tego znajdziemy w nim także:
- sód,
- potas,
- magnez,
- żelazo,
- wapń,
- fosfor,
- cynk,
- witaminy: A, B6, C, E, K,
- inne związki chemiczne.
Cynamon jest źródłem olejku cynamonowego składającego się głównie z aldehydu cynamonowego. Zawiera garbniki (przeciwutleniacze) oraz kumarynę, substancję umiarkowanie toksyczną dla nerek i wątroby.
Odmiany cynamonu:
Znanych jest około 300 gatunków cynamonowców. Bezsprzecznie jednak warto rozróżniać 2 najbardziej popularne ponieważ często dochodzi do fałszowania cynamonu cejlońskiego i sprzedaży gorszego cynamonu kasja, zamiast cynamonu z Cejlonu.
- Cynamon Cejloński:Najpopularniejszy, najdroższy i najczęściej stosowany w kuchni. Jest on najlepszej jakości i nie jest szkodliwy dla organizmu. Pochodzi ze Sri Lanki.
- Cynamon Kasja: Jest o wiele tańszy od cynamonu cejlońskiego. Ze względu na zawartość kumaryny należy go stosować z umiarem ponieważ może ona w większych ilościach uszkadzać wątrobę, nerki a nawet być rakotwórczy. Pochodzi z Chin.
- Cynamon Saigon: Znany również jako cynamon wietnamski. Jest uważany za najlepszą odmianę smakową i aromatyczną. Ma wysoką zawartość kumaryny może więc być szkodliwy dla zdrowia.
Jakie właściwości zdrowotne ma cynamon
Według informacji opublikowanych w Critical Reviews in Food Science and Nutrition cynamon ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, immunostymulujące a także obniżające poziom cholesterolu. Jedną z najważniejszych zalet tej przyprawy są niewątpliwie jej bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Wynika to z obecności polifenoli, które chronią przed działaniem wolnych rodników i spowalniają starzenie się komórek. W jednym z badań porównano aktywność przeciwutleniającą 26 różnych przypraw. Cynamon zajął pierwsze miejsce. W testach ta przyprawa przewyższała nawet czosnek.
Ciekawą właściwością cynamonu jest jego zdolność do pobudzania krążenia krwi i trawienia. Według ostatnich badań przyprawa ta może także pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2. Wynika to z obecnośći określonego polifenolu, który ma działanie podobne do insuliny. Badania in vitro wykazały, że cynamon może wzmacniać aktywność insuliny pobudzając komórkowy metabolizm glukozy.
Cynamon na cukrzycę? Właściwości cynamonu, które potrafią zaskoczyć.
Stosowanie cynamonu jako środka pomocniczego w leczeniu cukrzycy typu 2 wydaje się być najbardziej obiecującym zastosowaniem tej przyprawy. Przed sformułowaniem ostatecznych zaleceń potrzebne są jednak dalsze badania. Cynamon stymuluje układ odpornościowy w rezultacie jest więc dobrym naturalnym lekarstwem na przeziębienia, grypę. Pomaga też w dolegliwościach układu pokarmowego takich jak biegunka, wzdęcia i niestrawność.
Ponadto jest szczególnie ceniony ze względu na właściwości spalające tłuszcz (ogranicza wchłanianie lipidów). Zwiększa uczucie sytości. Te właściwości sprawiają, że jest naturalnym sprzymierzeńcem w utracie wagi, oczywiście w połączeniu ze zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną. Cynamon łagodzi bóle menstruacyjne, zwalcza infekcje dróg moczowych, pobudza funkcje poznawcze, poprawia pamięć i pomaga zredukować stres. Jego zapach może poprawiać nastrój! Nie bez powodu był przecież stosowany w wielu wchodnich kulturach jako afrodyzjak. Jedno z badań in vitro przeprowadzone w Kalifornii pokazało, że przyprawa ta pomaga blokować gromadzenie się określonego białka w mózgu odpowiedzialnego za chorobę Alzheimera.
Ciekawostka:
W Europie cynamon był znany i rozpowszechniony od czasów starożytnych. Przez wiele stuleci jego stosowanie ograniczało się wyłącznie do celów spożywczych.Używano go do aromatyzowania potraw, słodyczy i napojów. Nawet w medycynie przyprawa ta była używana głównie ze względu na swój aromat. Używano jej, aby złagodzić gorzki smak niektórych ziół leczniczych. Starożytne chińskie zielniki wspominały o nim już w 2700 roku p.n.e., zalecając jego stosowanie w przypadku gorączki lub biegunki.
Przeciwwskazania do stosowania cynamonu
Ile można jeść cynamonu dziennie? Idealna dawka cynamonu to 3 gramy dziennie. W tej ilości przyprawa jest w stanie obniżyć poziom cukru we krwi i pobudzić hormon odpowiedzialny za regulację apetytu.
Moja rada
Nie przesadzaj z cynamonem! Nawet substancje, które mogą przynosić korzyści naszemu organizmowi, przyjmowane w przesadnych ilościach, mogą też szkodzić. Nadmierne spożycie cynamonu może prowadzić do uszkodzenia lub zaburzenia funkcjonowania nerek i wątroby. Wynika to z obecności kumaryny. Ponadto może on powodować reakcje alergiczne skóry i błon śluzowych. Spożywanie tej przyprawy nie jest zalecane dzieciom poniżej drugiego roku życia a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Pamiętaj też, że cynamon może wchodzić w interakcje z lekami (znane są interakcje z NLPZ).
Cynamon jako naturalny środek leczniczy?
Jak widać cynamon ma mnóstwo dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości. Sam w sobie nie jest lekarstwem na chorobę lub ból. Jednak w ramach zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. W świetle wielu badań naukowych zawarte w nim składniki wykazały wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Ważne jest, aby przyjmować go w umiarkowanych ilościach. Jeśli zamierzasz go spożywać regularnie zasięgnij porady lekarskiej. Lekarz będzie w stanie ustalić możliwe ryzyko skutków ubocznych lub ewentualnych przeciwwskazań.
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20924865/
- http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.html
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Cinnamaldehyde#section=Molecular-Formula
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15053523/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190627/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19433898/