Rozgrzewający napar z imbiru na przeziębienie

zaparzony-napar-z-imbirem-w-szklanym-dzbanku-w-tle-rozsypane-suszone-kwiaty

Niedoceniałam cudownej mocy przypraw dopóki przy ich pomocy nie pokonałam kilku infekcji. Tak zaczęła się moja przygoda z ich wykorzystaniem nie tylko w kuchni. Imbir i przyprawy naturalnym lekarstwem na przeziębienie? O tak! I nie tylko na tę dolegliwość! Kiedy sezon jesienno-zimowy się rozkręca i dopadają mnie pierwsze dreszcze, ból gardła i zmęczenie to nie idę odrazu do apteki. Najpierw otwieram swoją półkę z przyprawami i przygotowuję cudowny napój, który niesamowicie rozgrzewa, ma mnóstwo właściwości leczniczych a do tego cudownie smakuje i pachnie. Poniżej opiszę Wam jak działa i jak przygotować napar z imbiru na przeziębienie i nie tylko. Dla tych, którzy szukają naturalnych przeciwutleniaczy nie ma nic lepszego. Gotowi? No to zaczynamy.

Jak leczyć przeziębienie i pierwsze objawy infekcji?

Obecnie nie ma lekarstwa na przeziębienie. Dlatego mówi się, że leczone czy nieleczone przeziębienie trwa tydzień. Objawy są jednak uciążliwe: katar, kaszel, gorączka, ból gardła, bóle stawów. Kładziemy się pod kołderkę i therafflu, syropki, aspiryna… NIE!!! STOP!!! Wcześniej też tak robiłam, naprawdę, wierzcie mi. Zgłębiając właściwości przypraw natrafiłam na napar z imbiru. Tani, łatwy do przygotowania, szybki. Koi gardło, rozgrzewa, znieczula, dezynfekuje a co najważniejsze jest MEGAZDROWY.

Zadaj sobie proste pytanie: czy therafflu ma jakieś dodatkowe korzyści zdrowotne? Albo nafaszerowane cukrem syropy z apteki? Raczej nie. To są leki, które działają na konkretne objawy. Tymczasem ot taka mikstura z imbiru, cynamonu, goździków, miodu, szafranu i malin oferuje Ci masę dodatakowych korzyści zdrowotnych. Pokażę Ci to wszystko poniżej. Gorący napar z imbiru i przypraw pomoże Ci złagodzić takie objawy jak:

? Katar,
? kaszel,
? ból gardła,
? gorączka,
? zmęczenie,
? bóle mięśni i stawów,
? dreszcze.

Jakie składniki będą potrzebne?

Nie potrzebujesz dużo ani czasu ani składników. Z reguły znajdziesz je wszystkie w kuchennej szafce. Na jeden kubek rozgrzewającej mikstury mocy przygotuj więc:

Imbir – około 2 cm kawałek
większe pół laski cynamonu cejlońskiego (około 2-3 cm)
6 goździków
3 pręciki szafranu
1 gwiazdka anyżu
3 łyżeczki suszonych malin (mogą być też liofilizowane)
łyżka miodu

Cynamon pokrusz w rękach i wrzuć do kubka. Dodaj goździki, szafran, anyż i maliny. Imbir ja oblewam wrzątkiem jeszcze przed obraniem ponieważ jego kłącza mogą być zabezpieczane środkami grzybobójczymi i pestycydami. Dotyczy to szczególnie imbiru z Azji ponieważ jest on drogi w uprawie i wrażliwy na różne patogeny. Co ciekawe można go też zasadzić w doniczce. Ktoś ma na to czas? Ja nie, dlatego znajdę dla Was wkrótce jakiś eko imbir godny polecenia. Póki co wyparz go, obierz ze skórki i to powinno wystarczyć żeby pozbyć się z niego niechcianych substancji. Następnie pokrój jego korzeń w plasterki i dorzuć do kubka. Zalej całość wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na kwadrans. Pij ciepły – taki rozgrzewa i dezynfekuje najlepiej. Jeśli chcesz pić go z miodem to musi być letni (temperatura ok. 40 stopni) inaczej miód straci swoje lecznicze właściwości.

Lecznicze działanie przypraw

Niedoceniamy całego bogactwa wielu przypraw, które mamy w swoich kuchniach! A szkoda! mam nadzieję, że tym wpisem uda mi się Was przekonać do sięgania po nie częściej! W końcu jeśli możemy zadbać o nasze zdrowie z ich pomocą, to dlaczego nie spróbować? W dyskusji nad prozdrowotną rolą przypraw należy uwzględnić ich synergistyczne działanie. Zidentyfikowano w nich około 5000 roślinnych substancji chemicznych, z których wiele wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Przyprawy mogą stanowić istotne źródło mikroelementów, przeciwutleniaczy, (np. polifenoli) oraz witamin.

skladniki-rozgrzewajacego-naparu-z-imbirem-w-bialych-ceramicznych-pojemnikach

Jakie właściwości ma imbir?

? W przeziębieniu imbir działa:

Antybakteryjnie – badania naukowe wykazały, że imbir ma lepsze działanie przeciwbakteryjne niż antybiotyki przeciwko niektórym paciorkowcom powodującym ból gardła.
? Przeciwwirusowo – świeży imbir może zatrzymać reprodukcję wirusów atakujących układ oddechowy. Co ciekawe suszony imbir już nie ma takich właściwości.
Przeciwzapalnie – imbir może zmniejszyć stan zapalny gardła. Przegląd 16 badań klinicznych z 2017 r. ustalił, że właściwości fitochemiczne w imbirze mogą zwalczać stany zapalne. Jego autorzy wezwali do dalszych badań nad najbardziej skuteczną dawką i rodzajem ekstraktu z imbiru.
? Przeciwutleniająco 
– Przeciwutleniacze pomagają zapobiec uszkodzeniu komórek, które wynika z stanu zapalnego. To działanie pomaga nie tylko w przeziębieniu. Śmiało możemy tę właściwość imbiru wpisać w profilaktykę antynowotworową.

CIEKAWOSTKA:

U zwierząt naukowcy stwierdzili również, że imbir jest również skuteczny przeciwko bólowi i gorączce. Przeciwwirusowe działanie o podobnym mechaniźmie działania wykazuje także propolis. Hamuje on namnażanie patogenów. Ten pszczeli dar jest szczególnie skuteczny jeśli zastosujemy go już przy pierwszych objawach infekcji.

Jakie właściwości mają składniki rozgrzewającego naparu?

Cynamon cejloński

Cynamon odgrywa ważną rolę w naparze na przeziębienie. Polecam tylko cejloński. Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego to takie istotne to koniecznie przeczytaj artykuł: „Jak odróżnić cynamon cassia od cynamonu cejlońskiego?”

  • To przyprawa o wysokiej mocy antyoksydacyjnej.
  • Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne i rozgrzewające.
  • Stymuluje układ odpornościowy.
  • Poprawia krążenie krwi w organiźmie.
  • Ma najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne przeciwko Streptococcus mutans, czyli bakterii powodującej zakażenie jamy ustnej.
  • Hamuje wzrost grzybów, oraz niektórych bakterii dlatego często nazywa się go naturalnym antybiotykiem.
  • Łagodzi bóle mięśniowe.

Anyż

  • Dzięki niemu napar z imbiru ma działanie wykrztuśne i rozkurczowe. Poamaga wydalić zalegającą wydzielinę.
  • Wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia zatok.
  • Działa na bakterie tlenowe, wirusy i grzyby.
  • Doświadczenia przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że działanie przeciwbólowe olejku anyżowego można porównać do skuteczności morfiny czy aspiryny.

Goździki

  • Działają wykrztuśne i rozkurczowo.
  • Wspaniale rozgrzewają.
  • Dezynfekują i mają bardzo silne działanie przeciwbólowe. Powiedziałabym, że nawet znieczulają. Dla mnie to taka naturalna wersja lidokainy. Przy bólu gardła goździki są niezastąpione.
  • Zawarty w nich olejek goździkowy to pogromca Gram-dodatnich bakterii beztlenowych.

Szafran

  • Kolejna przyprawa, która bardzo często jest nazywana naturalnym antybiotykiem ze względu na liczne walory zdrowotne, które posiada.
  • Bogaty w przeciwutleniacze.
  • Ma działanie przeciwzapalne.
  • Poprawia nastrój i zwiększa libido;) Myślę, że odrobina dobrego samopoczucia i pozytywnego nastroju przy infekcji też ma swoją moc terapeutyczną.

Suszone maliny

  • Działają przeciwzapalnie.
  • Hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • Gratis w naparze od malinki: działanie antynowotworowe, zapobiega chorobom serca i układu krążenia, pomaga w leczeniu otyłości (dzięki obecności ketonu malinowego).
  • Potas, wapń, magnez, żelazo i całe bogactwo innych składników, których nasz organizm potrzebuje na co dzień, nie tylko przy infekcji.

Miód

  • Najlepszy lipowy.
  • Zbija gorączkę.
  • Łagodzi kaszel.
  • Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie.
  • Zwalcza wirusy.
  • Sprawdza się także przy infekcjach zatok.
  • Przy okazji: wzmacnia serce, poprawia krążenie, koi nerwy, dostarczy mnóstwo mikroelementów.
  • Pamiętaj, że miód nie lubi wysokich temperatur i może być podgrzany wyłącznie do temperatury 40 stopni C.

skladniki-na-rozgrzewajacy-napar-z-imbiru-w-szklanym-dzbanku

Jak stosować napar z imbiru i dlaczego warto?

Gorące napoje są najczęściej stosowane przy przeziębieniu. Zmniejszają ból gardła, rozgrzewają i dezynfekują. Wszystkie składniki imbirowego naparu to prawdziwe bogactwo wielu substancji aktywnych. Przygotowując napar z imbiru warto wybrać sprawdzone produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego. Złe lub zbyt długie przechowywanie ziół i przypraw pozbawia je ich właściwości. Istnieje duża różnica między stosowaniem produktów, które nie miały styczności z pestycydami chemicznymi podczas ich cyklu produkcyjnego. Jeśli przygotowujemy naturalne środki zaradcze, musimy zadbać o to by były one takie od początku do końca. Goracy napar pijam też jako napój poprawiający ogólną kondycję i organizmu, wzmacniający. Wszystkie zawarte w nim składniki mają działanie antyoksydacyjne. To wspaniała profilaktyka antynowotworowa.

Zdrówka kochani i niech napar z imbiru i jego moc będzie z Wami:)

Źródła:

http://www.czytelniamedyczna.pl/6765,ocena-aktywnosci-biologicznej-cynamonu-w-badaniach-in-vitro.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23123794/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4377061/

https://academicjournals.org/journal/JMA/article-abstract/0864D829693

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128051863000059

http://www.czytelniamedyczna.pl/4803,owoce-maliny-wlasciwej-i-maliny-zachodniej-zrodlem-substancji-biologicznie-aktyw.html

Zainteresował Cię ten artykuł? Poleć go znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *